Valgforbund: K går sammen med DF, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne

Borgmesterpartiet Konservative er gået i valgforbund med tre små partier på højrefløjen. S er sammen SF

Borgmester Michael Fenger (K) undrer sig over, at de borgerlige partier Liberal Alliance og Venstre er gået i valgforbund med Radikale.

Forud for kommunalvalget, der finder sted om en måned den 16. november, er de sidste valgforbund blevet indgået. Konservative har indgået teknisk valgforbund med Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, og det udtrykker borgmester Michael Fenger glæde over i en pressemeddelelse.

"Det er med stor tilfredshed. Vores tekniske valgforbund vil sikre, at de fire partiers borgerlige stemmer alle vil gavne borgerlige mandater i kommunalbestyrelsen,“ siger han.

Samtidig stikker han til Venstre og Liberal Alliance, der har valgt at indgå valgforbund med Radikale Venstre.

“Det undrer, at to andre borgerlige partier, Venstre og Liberal Alliance, har valgt at indgå valgforbund med regeringens støtteparti Radikale og dermed risikere borgerligt stemmespild. Endnu mærkeligere er det, at deres valgforbund kan sikre Radikale et ekstra mandat på de borgerlige partiers bekostning,” lyder det fra borgmesteren.

Fint med alternativ

Villabyerne har tidligere spurgt Venstre og Liberal Alliances lokalformænd, hvorfor deres valgforbund ser ud, som det gør, om de ikke overvejede at gå sammen med Konservative i stedet.

”Når du er et parti som os, der er et af de mindre for øjeblikket, så er der en meget lille sandsynlighed for, at vi får stemmer fra Konservative. Og så synes vi også, at det er fint, at der kommer et alternativ til Konservative for Gentofte-borgerne. For os er det et teknisk valgforbund, der siger det, at vi har nok til fælles med Venstre og Radikale Venstre til, at vi er komfortable med, at stemmerne går til et af de to partier, hvis det kommer dertil,” sagde Carsten Frederiksen, der er lokalformand for Liberal Alliance.

“Små partier har ikke den store fornøjelse af at være i valgforbund med store partier. Så tænkte vi, at det var bedre at samle stemmerne på den borgerlige-liberale front. Vi har ikke spurgt Konservative og er heller ikke blevet spurgt. Det eneste, vi går efter, er at få det bedst mulige valg for os, og vi har ikke nogen særlig mening om, hvem det går ud over,” sagde formanden for Venstre i Gentofte, Nils Juhl Andreasen.

Som det tredje valgforbund ved kommunalvalget i Gentofte er Socialdemokratiet gået sammen med SF.

Fakta

Et valgforbund betragtes ved beregningen af mandatfordelingen, når stemmerne er afgivet, som én liste. Det kan i nogle tilfælde betyde, at deltagerne i forbundet tilsammen får et mandat mere, end hvis de ikke indgik i et forbund.