Ugens Læser: “Faktisk har jeg en vis tendens til aldrig at læse de sidste sider i de mest fantastiske bøger, måske netop fordi jeg ønsker aldrig at blive færdig med dem”

Ugens læser er litteraturkritiker Lilian Munk Rösing. Pressefoto
Ugens læser er litteraturkritiker Lilian Munk Rösing. Pressefoto

Lilian Munk Rösing, 51 år, lektor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og litteraturkritiker ved Politiken

Hvilken roman har du sidst læst?

"C. Y. Frostholms 'Træmuseet'. Det er en fantastisk bog om forfatterens møde med træer. Forestil dig, at du fokuserer på træer, hvor end du færdes. I dit nærmiljø, på rejser, når du læser eller ser på billeder. Træet bliver i bogen en fantastisk prisme for store påtrængende spørgsmål: Klimakrise, globalisering, identitet, ensomhed, kærlighed, Europas historie som kolonimagt. Det er måske en tilsnigelse at kalde bogen en roman, men det kan forsvares, hvis man tænker på, at romanen i sin oprindelse var en blandingsgenre; den, der blandede poetisk sprog med dramatisk dialog og episk fortælling og ikke var bleg for at indflette notater, breve og andet godt."

Hvem er din favoritforfatter?

"Meget svært spørgsmål. Lidt som at spørge en mor, hvem der er hendes favoritbarn. Den mest sønderlæste bog i min reol er skrevet af den tyske filosof og forfatter Walter Benjamin, der døde på flugt fra nazisterne. Den hedder 'Berliner Kindheit um 1900' (Barndom i Berlin omkring år 1900)."

Hvad er din favoritgenre?

"Igen svært. Men for tiden er jeg meget optaget af essayet. Det der med at afprøve tanker, det der spænd fra personlige oplevelser til abstrakt filosofi, fra det konkrete til det spekulative, fra det sanselige til det analytiske, fra det individuelle til det almene, hvor alle erfaringer inddrages: De sansede erfaringer, de læste, de følte, de erindrede. Inger Christensen er en stor mester."

Har du nogensinde opgivet en bog?

"Hvad vil det sige at opgive? Der er mange bøger, jeg ikke har læst helt færdig, men som jeg synes, er fantastiske. Faktisk har jeg en vis tendens til aldrig at læse de sidste sider i de mest fantastiske bøger, måske netop fordi jeg ønsker aldrig at blive færdig med dem. Og så er der bøger, jeg har læst færdig, men opgivet længe inden – det er min lod som anmelder."

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

"Det danske læsepublikum har langt om længe fået muligheden for at læse et enestående værk skrevet af franske Charlotte Delbo, som ikke 'bare' var Auschwitz-overlever, men også en stor forfatter. Titlen er 'Auschwitz og efter'."

Lilian Munk Rösing besøger Jægersborg Bibliotek 7. november kl. 19 for at fortælle om sin bog, 'Annas Rum' om Anna Ancher.