SRP-opgave sender unge under jorden

Gymnasieelever går i flyverskjul for at finde ro og vejledning til en af deres vigtigste afleveringer i gymnasiet

Foto: Kathrine Albrechtsen

December-måned er SRP-måned for 3.g'ere over hele landet.

SRP med det borgerlige navn Studieretningsprojekt er en af de vigtigste skriftlige afleveringer i gymnasiet, da den tæller for to karakterer.

Det sætter et pres på 3.g'erne, og i Gentofte Kommune er 20 unge bogstaveligt talt gået under jorden for at få skrivero.

I den gamle koldkrigsbunker i Bernstorffsparken, i dag døbt Musikbunkeren, har Gentofte Kommune skabt en SRP-café, der udover ro, croissanter, te og kaffe tilbyder vejledning fire timer om dagen af frivillige mentorer.

En af dem, som er gået i flyverskjul i bunkeren, er Emilie Vad Johannsen, der går i 3.g på Aurehøj Gymnasium.

"Jeg kommer herned for at få struktur på mit arbejde med opgaven – og det har virkelig hjulpet. Det har været rart at have andre at sparre og snakke med. Det sociale samvær er det vigtigste, da man kan tale med andre om, hvad de sidder med, og hvad man selv kæmper med. På den måde stirrer man sig ikke blind på sin opgave, men bliver inspireret af hinanden," siger hun.

I Musikbunkeren er der intet mobilsignal til at forstyrre skrivningen, men dog er der internetforbindelse.

Emilie Vad Johannsen har valgt at slå 'forstyr ikke' funktionen til, så der ikke hopper meddelelser frem på skærmen.

"Det ville være et problem for koncentrationen, hvis den var slået til," indrømmer hun.

Elizabeth Schultz Lorentzen er en af de frivillige mentorer. For et år siden sad hun selv og kæmpede med en SRP-opgave.

"Dengang ville jeg gerne have haft muligheden for at komme et sted som dette, hvor jeg kunne skrive og stille spørgsmål undervejs. Når man skriver SRP-opgave, er det første gang, man er alene med sit eget projekt og skal også finde ud af sin egen arbejdsproces. Jeg følte mig alene omkring det, og det kunne have været rart med hjælp til at komme igennem Jammerdalen," siger hun og smiler.

Magnus Elskær Hansen fra Aurehøj Gymnasium har også taget plads i caféen.

"Jeg har taget imod tilbuddet, fordi det er svært at koncentrere sig derhjemme, og så er det fedt, at man kan få hjælp. Det er også hyggeligt, da mange af mine venner også er hernede. Så bliver det ikke ensomt at skrive opgaven," siger han.

Over for ham sidder Nicklas Stefansen.

Selvom der ikke har været en mentor, som kunne hjælpe ham med sin opgave, som har rødder i matematikken, er han alligevel kommet herned.

"Der er en fed arbejdsatmosfære. Hvis jeg sad derhjemme, ville jeg have haft svært ved at holde mig motiveret og i stedet lave en masse overspringshandlinger," siger han.

Nicklas Stefansen synes, at det sværeste ved SRP-opgaven er at følge sin tidsplan.

"Jeg vil da gerne indrømme, at jeg allerede er et par dage bagud med min plan. Egentlig er opgaven ikke så svær, men det er presset om, at den tæller for to karakterer."

Magnus Elskær ser også dagene forsvinde lige så hurtigt som snefnug på en varm hundesnude.

"De sidste 3-4 dage er det begyndt at stramme til og blive sværere at nå de mål, man sætter for dagen. Så er det rart at kunne sætte sig herned og lukke verden ude."

 

Srp-opgave

Studieretningsprojektet i 3.g kaldes SRPOpgaven skrives i to fag og har fokus på samspil mellem fagspecifikke og tværfaglige målDet ene fag skal være et studieretningsfag på A-niveau. Mens det andet skal være på mindst B-niveauOpgaven tæller for to karakterer Kilde: Undervisningsministeriet