Søndag kan du få et sjældent kig indenfor i unik Gentofte-bolig

Det ikoniske 1950’er-hus på Skovvej 35A var i sin tid privatbolig for den danske ingeniør Jørgen Varming, men ejes i dag af Realdania By & Byg, som inviterer alle indenfor søndag 5. februar

Søndag kan du få et sjældent kig indenfor i unik bolig

Huset set fra haven. Huset er tegnet i et samarbejde mellem ingeniør Jørgen Varming og arkitektparret Nils og Eva Koppel. Foto: Kira Ursem/Realdania By & Byg

Da ingeniør Jørgen Varming for over 70 år siden gik i gang med at udtænke sit nye hus i Gentofte, var han allerede veletableret med sit ingeniørfirma Steensen & Varming.

Dengang var mange af løsningerne endnu helt ukendte og utænkelige i danske familieboliger. Siden er løsningerne blevet allemandseje, men ingeniørens hus var i 1950’erne langt forud for sin tid.

Og søndag 5. februar kl. 11-15 er alle velkomne til at tage det unikke hus på Skovvej 35A i øjesyn inde og ude, når ejeren, Realdania By & Byg, holder åbent hus.

Varmings eget hus er opført i 1952 og ligger i Gentofte ned til Hundesømosen. Foto: Kira Ursem/Realdania By & Byg

Landets første emhætte

Huset blev bl.a. udstyret med Danmarks første elektriske emhætte med en motor på størrelse med en støvsuger.

Man kan også se et gigantisk hæve-sænke-vindue, som via et snoretræk af cykelkæder og et lod- og trissesystem kan skydes lodret op.

Ingeniør Jørgen Varmings tekniske påhit, som det store hejsevindue i stuen, tillod de arkitektoniske visioner som at lade inde og ude gå i dialog. Foto: Kira Ursem/Realdania By & Byg

Varmeforsyningen skabte Varming ved at udtænke et af landets første gulvvarme-anlæg, hvor varm luft blæses op via riste under vinduerne og via kanaler indmuret i væggene.

Også andre tekniske indretninger blev skabt af ingeniøren selv – for eksempel en skakt til vasketøj fra førstesal til kælderen, en lille lem i pejsen, så asken kunne fejes direkte ned i kælderen, skydedøre og foldevægge som gør huset ekstremt fleksibelt og multifunktionelt.

I bunden af et køkkenskab er der mulighed for at kaste vasketøj direkte ned i kælderen og spare husmoderens rend med kludene. Foto: Kira Ursem/Realdania By & Byg

Alle løsninger bevaret

Alle løsningerne er stadig bevaret i det 142 kvadratmeter store hus, der ligger ned til Hundesømosen i Gentofte, hvor så mange af tidens store arkitekter opførte huse til sig selv.

Selve husets arkitektur skabte Jørgen Varming i et tæt samarbejde med arkitektparret Eva og Nils Koppel, som sikrede, at alle de tekniske installationer og løsninger blev omgivet af smukke materiale.

Det hele blev indpasset i smuk arkitektur med et skulpturelt ydre og et funktionelt og indbydende indre.

Af de syv huse, som Koppel-parret nåede at tegne i kvarteret omkring Hundesømosen i Gentofte, udgør ingeniørens hus det største mesterstykke, og huset regnes i dag for ikonisk.

Huset var hjem for familien Varming frem til 2001 og blev herefter købt af Realdania By & Byg for at bevare og sikre det for eftertiden. jesl

Værelsesgangen med indbyggede skabe og skuffe er specialdesignet til huset og farvesat af Eva Koppel. Foto: Kira Ursem/Realdania By & Byg