Er min fyring i orden, eller kan jeg føre en sag? Hvorfor vil kommunen ikke hjælpe mig til en genhusning, når min lejlighed har skimmelsvamp? Har jeg egentlig krav på en integrationsydelse?
Det er spørgsmål som de nævnte – og mange andre inden for det socialjuridiske område – som Gentofte-borgere i stort antal har bedt frivilligcentret om hjælp til at finde svarene på i de godt 10 år, tilbuddet har eksisteret.
“Det er typisk mennesker, der sidder fast i systemet. Vi lægger os op ad andre juridiske rådgivninger, f.eks. Københavns Retshjælp. Vi giver ikke hjælp til virksomheder, og vi giver ikke hjælp til retssager,” forklarer Kathrine Bundgaard, der har været en del af den juridiske rådgivning i et år og som tidligere var med til at starte en juridisk rådgivning på Nørrebro for indvandrerkvinder.
Hun har en baggrund som advokat og arbejder frivilligt. Det samme gør rådgivningens anden ekspert, Hans Peter Hjortlund Nygaard.
“Det handler dybest set om at få et godt juridisk råd; har man en sag eller ej? Jeg sender tit folk videre i systemet, hvis de har en sag. Men jeg er heller ikke bleg for at sige til folk, at de skal træde ud af offerrollen og komme videre, hvis jeg vurderer, at der ikke er noget at komme efter. Jeg har en tilgang som en vestjysk husmor: det er vigtigt, at man får virkeligheden at vide. Man skal ikke blive boende i sin livskrise,” siger Kathrine Bundgaard.
Det er Leyla Fatima Lavrsen, der leder Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte, og hun håber på at kunne udvide centrets rådgivning med en privatøkonomisk rådgivning.
“Jeg oplever, at der er et stort behov. Vi ved alle sammen, at der er inflation og energikrise, og mange har svært ved at få det hele til at hænge sammen. Mange opfatter Gentofte som en megarig kommune, men det er vi jo langt fra kun,” siger Leyla Fatima Lavrsen.
Hun leder derfor nu med lys og lygte efter en revisor med samfundssind eller en pensioneret bankmand (eller kvinde), der har forstand på privatøkonomien og alle dens udfordringer.
“Jeg tror, det er lidt tabubelagt for mange mennesker at indrømme, at de døjer med økonomien. Det er i hvert fald ikke noget, de tør tale med kommunen om. Men der er vi jo et anderledes tilbud. Det er mere trygt og anonymt at henvende sig til os.”
Kathrine Bundgaard nikker.
“Det sker hyppigt, at jeg sidder med et juridisk problem, der også har en økonomisk dimension. Det er faktisk mere reglen end undtagelsen, så vi savner virkelig det ben,” siger hun. Og tilføjer: “Vi kan være de varme hænder, som ellers kan være svære at finde i frivillighedssystemet.”
En hård retorik
Det handler i bund og grund om medmenneskelighed, siger Leyla Fatima Lavrsen, som også gerne hører fra jurister til at styrke og udbygge den juridiske rådgivning.
“Vi skal ikke erstatte nogen eller noget. Vi supplerer, giver en hjælpende hånd. Måske kan vi hjælpe med at stykke et budget sammen, der kan hjælpe folk i hverdagen. Det er er hjælp til selvhjælp,” siger hun.
Ifølge Kathrine Bundgaard lever vi en tid, der kan være hård for mange.
“Der er til tider en hård retorik, der handler om, at man skal klare sig selv. Man skal være verdensmester alene. Men i virkeligheden er der jo mange, der har brug for hjælp… og vi er mange, der gerne vil hjælpe.”
Den juridiske anonyme rådgivning i frivilligcentret har åben fra 1. marts 2023 hver torsdag klokken 16-18 i Byens Hus på Hellerupvej 24, 1. Man kan også kontakte dem på mailen anonym@frivilligcentergentofte.dk eller på tlf. 3940 4648.