På søndag samler Agnes og Grethe affald, og du kan være med

26. marts holder Danmarks Naturfredningsforening landsdækkende affaldsindsamling. Agnes og Grethe er klar til at deltage

Tag med Agnes og Grethe ud at samle affald

Agnes og Grethe samler ugentligt affald i Vangede. De har begge købt en gribetang til formålet. Når posen er fuld, tømmer de den i en offentlig skraldespand og samler videre. Pressefoto

Søndag 26. marts holder Danmarks Naturfredningsforening affaldsindsamling i hele Danmark fra klokken 10 til 13. Veninderne Agnes Bjørn og Grethe Kjærgaard er to af de tusindvis af danskere, der rykker ud denne dag. Men det er ikke kun denne dag, de to gæve kvinder renser naturen for affald.

De har nemlig ofte en pose og en gribetang med, når de går en tur. Efter at Agnes Bjørn blev pensionist, begyndte hun at samle mere og mere affald op, og det er helt naturligt for hende.

”Der er ikke noget med ’at komme i gang’. Jeg er vokset op på landet og har fra barnsben vidst, at vi skulle samle det affald op, der lå. For det første skal man ikke smide noget, og for det det andet skal man ikke sparke til affaldet, men samle det op,” siger hun.

Her kan du være med til at samle affald fra:

• Forstbotanisk Have ved Bregnegårdsvej – se skraldebil kl. 12.00-12.45

• Gentofte Torv, Gentoftegade 64

• Café Caféen, Vangede Bygade 45 – se skraldebil kl. 11.00-11.45

• Dyssegård Bibliotek, Dyssegårdsvej 24 – se skraldebil kl. 10.00-10.45

• Jægersborg Bibliotek, Smakkegårdsvej 112

• Skovshoved Havn ved Havhaven i det sydlige havnebassin

• Hellerup Lystbådehavn

• Tuborg Havnepark 15 ved Kongelige Danske Yachtklubs Klubhus

Grethe Kjærgaard fortæller, at det er Agnes, der har inspireret hende til at samle affald, og at hun altid har passet på sine ting og affaldssorterer. Det ligger i opdragelsen. Grethe er også meget fuglebegejstret og har været på mange fugleture, hvor hun har set store fugle, især krager, pirke hul i plastikposer og prøve at æde tyggegummi, som er smidt på fortovet. Det bekymrer og får hende til at finde pose og gribetang frem.

Agnes fortæller, at hun mindst er ude at samle affald én gang om ugen. Hun samler affald, så hun ikke bare går derudaf, men også laver noget nyttigt.

”Jeg får ofte venlige ord med på vejen, når jeg samler affald. Der var en dag, hvor jeg fik overrakt et gavekort fra én af butikkerne, så jeg kunne gå ind og få en kop kaffe. Der er mange, der kigger, og jeg tror også, at nogle tænker: ’at de gider’. Jeg har også mødt dem, der siger: ’jeg gider ikke at rydde op efter andre’, men det er nu fåtallet. Rigtig mange siger: ’tak´.“

Hjælp veninderne

Du kan hjælpe Agnes og Grethe med at passe på dyrelivet og forskønne byen, når Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling afholdes i kommunen søndag den 26. marts.

Gentofte Kommune sørger for, at du får udleveret gribetang, pose og handsker, som gør indsamlingen både nem og hygiejnisk, og tilmelding er ikke nødvendig.