Ødelæggelser på havn: Skibet tog fart i stedet for at bremse

Nu skal det undersøges, hvordan man kan forebygge, at lignende uheld sker igen, lyder det fra Marinehjemmeværnet, der sejlede ind i Skovshoved Havn

Ups, hvor sidder bremsen? Skib accelererede ind i havnen i stedet for at bremse

Privatfoto

Siden midten af februar har det meste af en bådebro i Skovshoved Havn været spærret for offentligheden. To af fortøjningsbroerne på havnen har nemlig fået større skader, efter en af Marinehjemmeværnets både sejlede ind i dem den 14. februar.

Uheldet skete i forbindelse med en afsluttet øvelse i Øresund sent om aftenen, og da fartøjet skulle lægge til i havnen, reagerede manøvrehåndtagene ikke som forventet. I stedet for at gå i bak, satte fartøjet farten op og sejlede ind i to af fortøjningsbroerne, fortæller Henrik Holck Rasmussen, der er chef for Marinehjemmeværnet.

“Det er rigtig ærgerligt og virkelig noget skidt. To personer ombord på skibet kom lettere til skade, og det kunne have gået meget værre, når fartøjet pludselig tager fart i stedet for at bremse. Det er meget kritisk,” siger Henrik Holck Rasmussen og fortætter:

“Når nu det skulle ske, er jeg glad for, at det ikke skete om sommeren, hvor der ville have været flere mennesker på havnen og flere skibe, der kunne være ramt,” siger han.

Mistænker teknisk fejl

Det sker engang i mellem, at Marinehjemmeværnet sejler ind i fortøjningsbroer. Ofte kan det være vinden, der driller, og ved Skovshoved Havn kan det være særligt svært at manøvrere på grund af den smalle havn.

Men det virker hverken til, at det var vinden eller havnens bredde, der var årsag til uheldet i februar, mener Henrik Holck Rasmussen.

“Det er jo rutinerede folk, der sejler ind og ud ad den havn flere gange om ugen, så vi mistænker, at der har været tale om en teknisk fejl,” siger han.

Det er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der forestår den tekniske undersøgelse af skibet. På nuværende tidspunkt er det for tidligt at sige noget om, hvad der har været årsag til uheldet, men de indledende undersøgelser har ikke fundet frem til nogle tekniske fejl, oplyser Henrik Holck Rasmussen.

“Det skal undersøges grundigt, så det ikke sker igen, både med det skib, men også med de 16 andre lignende fartøjer vi har, som har et nogenlunde tilsvarende manøvresystem. Vi skal lære af de her fejl, så vi ikke står i samme situation en anden gang,” siger han.

Forstyrrer havnens rytme

I Skovshoved Havn ser man også seriøst på uheldet.

"Vi tager selvfølgelig hændelsen meget alvorligt, og vi er i fuld gang med at undersøge, hvordan vi bedst forebygger fremadrettet, så vi kan undgå lignende hændelser sker igen,“ siger Gitte Ehrhardt, der er havneassistent ved Skovshoved Havn.

Skaderne på havnen har fået Skovshoved Havn til at afspærre dele af en bådebro og de tilhørende bådpladser af for offentligheden, indtil skaderne er fikset.

“Det er jo helt vildt ærgerligt, når det sker, at en båd sejler ind i en bro. Det forstyrrer rytmen på havnen, de berørte pladslejere skal ”genhuses” så længe, og der er mindre plads til gæstesejlere indtil bådebroen er repareret. Så det har jo nogle gener i en periode,” siger hun.

Det er Marinehjemmeværnet, der i dialog med Skovshoved Havn har taget initiativ til at udbedre skaderne. Det er ikke sket endnu, da de stadig er ved at indhente tilbud.