Minimalstats Aktivitetshus

Redaktionen

Lad det være sagt med det samme: Gentofte får aldrig et medborgerhus, et forsamlingshus eller et kulturhus – kald det, hvad I vil. I hvert fald ikke af den traditionelle slags, som man kender fra selv den mindste jyske flække eller – i den mere sammenlignelige kategori – fra vore nabokommuner Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe, hvor man har henholdsvis 'Lyngby Kulturhus' og 'Medborgerhuset'.

Sagen er den enkle, at der ikke er politisk flertal for et sådant. Så glem det – alle I, som ser det som en kommunal opgave at etablere et kulturmødested, hvor borgerne eksempelvis kan forsamles til store valgmøder eller opleve koncerter i større skala. Det konservative flertal ønsker ikke at tage initiativet, teten eller ansvaret – eller for den sags skyld bruge skattekronerne på den slags, og argumentationen er helt enkel: Minimale rammer fremtvinger private initiativer og frivilligt arbejde, og det er godt.

Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde. Så alle, der vil kultur og aktiviteter, må til spinderokken og se, hvad de kan flække sammen. I praksis er det, hvad der i øjeblikket er undervejs med det såkaldte 'Aktivitetshus' i Gentoftegade, hvor brugerne, hvilket vil sige de stærkeste foreninger, selv må skabe deres rammer.

I bund og grund er der ikke noget i vejen med et sådan ideologisk udgangspunkt. Men det lidt pudsige er dog, at det er liberalt, så det basker. Det emmer af minimalstatstankegang og gør dermed Anders Foghs 'klassiske bog' stor ære.

Det kan man godt undres lidt over, når man ser på den faktiske mandatfordeling i Gentoftes Kommunalbestyrelse. For man skulle formode, at ni mandater og det absolutte flertal skulle give plads til mere 'klassiske konservative dyder'.