Af Anne Schøning Christensen
Sidste sommer invaderede de haverne og sågar kirkegådene i Gentofte. Og Villabyernes debatsider bugnede med gode råd fra læser til læser om hvordan, man kunne komme de slimede væsener, den Iberiske Skovsnegl, bedre kendt som dræbersneglen, til livs.
Nu er der igen god grund til at forberede sig på endnu en invasion. Den milde og fugtige vinter har nemlig været et paradis for sneglene.
"Medmindre vi får et meget tørt forår, er der al mulig grund til at tro, at vi får mange snegle til sommer. De små snegle, der blev udklækket i efteråret, ligger lige nu og samler kræfter til at blive store og stærke til sommeren. Få dages frost og fugtig jord har givet dem de bedste betingelser", fortæller Hans Erik Svart, der er biolog ved Skov- og Naturstyrelsen.
Selv om de seneste dage har budt på sne og frost, så er det ifølge Hans Erik Svart langt fra nok til at tage livet af de sejlivede dyr.
"De kan sagtens tåle den frost, vi har nu. Hvis frosten skulle have indflydelse på bestanden af snegle, så skulle den vare over en længere periode", lyder det fra biologen.
Skal dræbes nu
Sneglene, der endnu er så små, at de er svære at få øje på, gemmer sig i øjeblikket på lune steder som under fliser, blade, grene og kompostbunker, hvor de kan overvintre.
Her ligger de trygt og godt, indtil forårssolens stråler for alvor bryder frem og sneglene kan begynde at guffe løs af blomster og buske i haverne.
Ifølge Hans Erik Svart er det nu, kampen mod sneglene for alvor skal stå, hvis man vil dem til livs eller mindske antallet.
"Løbebiller, frøer og padder er dine allierede i kampen mod dræbersneglene, så dem skal man værne om i haven. De spiser sneglene, mens de endnu er små", lyder det fra biologen.
Ellers handler det om at få revet blade sammen og holde gang i jorden.
"Det handler om at gøre livet tørt for sneglene. Slå græsset helt ned, så der kommer luft til", siger Hans Erik Svart.
Find din metode
På Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside www.skovognatur.dk kan man finde flere metoder til at bekæmpe de slimede væsener alt afhængig af, om man har en almindelig villahave eller en stor grund og om antallet af snegle få eller mange.
"Metoderne til bekæmpelse er mange. Det vigtigste budskab må være, at man gør noget og at man vælger den metode, man synes er nemmest og kan stå inde for. Og så handler det om at få naboerne med", lyder det fra Hans Erik Svart.