Jesper Christiansen kommer på Ordrupgaard

Fra 1. februar kan du se malerier af Jesper Christiansen på Ordrupgaard

Jesper Christiansen kommer på Ordrupgaard

Fra 1. februar kan du på Ordrupgaard se mere end 110 værker af kunstnerenen Jesper Christiansen. Pressefoto

1. februar åbner Ordrupgaard en ny udstilling. Det er en stor udstilling med værker af Jesper Christiansen, hvis omfattende arbejde er vokset i betydning og anerkendelse igennem de seneste 40 år – fra de minimalistiske begyndelser og op til i dag, skriver Ordrupgaard selv i en pressemeddelelse.

“Det sker i en sanselig og tæt iscenesættelse af malerier, tegninger og keramik samt personlige genstande, der har dannet inspiration for Christiansens storslåede billedsprog med referencer til kunsthistoriens, litteraturens og musikkens store mestre,” skriver Ordrupgaard og fortsætter:

“Herved præsenteres et originalt værk, hvor tiden er mærkbart til stede i maleriernes detaljerigdom med de synlige fortrydelser og overmalinger – samt i den subtile dialog mellem den store europæiske kulturarv og vores egen tid. Og mon ikke museets gæster hurtigt overgiver sig til det drømmende univers, hvor erindringsbilleder dukker op i små fragmenter,” skriver altså Ordrupgaard.

Unik internationalt

Jesper Christiansen er helt unik i både en dansk og international sammenhæng. Den tidligere professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, der er født i København i 1955, er noget så sjældent som en klassisk skønånd i samtidskunsten.

“Når han arbejder, fyldes hans atelier med tonerne af Bachs korværker, Verdis operaer eller Beethovens strygekvartetter, på hans arbejdsbord ligger bøger af Dante, Goethe, Rilke, Proust eller Virginia Woolf. Hans lærreder er først og fremmest kendetegnet ved en fængslende detaljerigdom med alverdens referencer og åbne spor, mens motiverne er illusionistiske, udpræget dekorative, og farverne står lysende ud fra den sorte grundering,” står der i pressemeddelelsen fra Ordrupgaard.

Malerier fra mere end 40 års arbejde bliver vist på udstillingen. Pressefoto

Christiansen maler figurativt, men ikke realistisk. Ved nærmere eftersyn viser hans billeder sig nemlig at være nøje iscenesatte med motiviske lån og citater fra andre kunstneres litterære, billedkunstneriske eller musikalske værker. Landskabsbillederne er således inspireret af Vergil, Dante, Goethe og Poussin, eller også er det Virginia Woolfs sommerhus eller Kierkegaards lejlighed, der har inspireret hele serier af malerier.

Over 110 værker

Med mere end 110 værker kommer udstillingen omkring alle de vigtigste faser i kunstnerskabet. Fra 1980’ernes forholdsvis enkle temaer som mure, senge og stole over 90’ernes mere komplekse bogstavsmalerier samt vindues- og drivhusmalerierne til 00’ernes udprægede detaljerige udforskninger af større rum og landskaber.

Udstillingen kan ses frem til 3. september.

Jk