Hus med vokseværk

Årets Hus i Gentofte ligger på Viggo Rothes Vej

Tekst: Mikael Østergaard <newline/>Foto: Henrik Holst

Jeg er overglad – ikke mindst på arkitektens vegne".

Sådan lød reaktionen, da Villabyerne overbragte Majken Schultz nyheden om, at hendes hus på Viggo Rothes Vej 7 B er kåret til Årets Hus i Gentofte.

Majken Schultz er til daglig professor på Copenhagen Business School og må vente et par dage med at få overrakt plakette, diplom og præmie, eftersom hun er i Kina for at deltage i en konference om virksomheders omdømme og brand.

Enigt dommerpanel

For en gangs skyld var der ikke tvivl i dommerkomitéens sind, da årets hus skulle vælges. Samtlige 14 medlemmer pegede på Viggo Rothes Vej 7 B som vinderen.

Huset blev opført i 1984 og samme år præmieret af Gentofte Kommune. Men det er forholdsvis lille, og sidste år udtrykte Majkens 17-årige datter, Julie, ønske om at få tilført en hems til sit soveværelse.

Med lav taghældning og gitterspær som konstruktion ville det være en både kompliceret og dyr løsning, og i stedet foreslog arkitekt Wagn Hjort, der også var arkitekten bag opførelsen i 1984, at indrette et egentligt soveværelse i en ny tagetage.

Da Majken Schultz så den løsning, bestemte hun, at sådan et soveværelse ville hun også have.

Byggeprocessen tog ni måneder, og den 15. april i år stod byggeriet færdigt.

Resultatet er et tre meter højere hus med to 'opbygninger' i hver sin ende af huset forbundet med et tag over den oprindelige tagkonstruktion.

"Jeg havde ikke drømt om, at man kunne opføre en ekstra etage", fortæller Majken Schultz i telefonen fra Kina.

"Det var heller ikke helt ukompliceret at få byggeriet godkendt i Gentofte Kommune, der ikke umiddelbart var glad for at få to 'tårne' i det hus, de 23 år tidligere havde præmieret. Men det lykkedes at få tilladelsen efter nogle forhandlinger", forklarer arkitekt Wagn Hjort, der gennem årene har opført 36 huse i Gentofte Kommune.

En drøm af en have

Huset har to store vindues-/skydedørspartier i hver gavl, og det giver frit udsyn ud i den velholdte have, hvor er tehus placeret i det ene hjørne er perfekt til at læse bøger og drikke rødvin – i nødstilfælde også te eller kaffe.

I haven står også en kæmpe skulptur, støbt en meter ned i jorden og fragtet hertil fra Maikens mor, Tove Schultz's, have i Søllerød.

Indendørs er nogle kraftige murafslutninger udnyttet til åbner murnicher, hvor Majken Schultz har placeret kunsthåndvæk af forskellig art.

Det åbne køkken med bardisk afslutter helhedsindtrykket.