Lauritz Jensen var manden, der grundlagde Hellerup Is og lærte danskerne at spise is.
Han begyndte allerede i 1906 at sælge is fra en bod ved Svanemøllen. Råvarerne bestod af skummetmælk, kartoffelmel og essenser.
Københavnerne syntes godt om den nye spise og salgsform. Tidligere var is mest kendt som en dessert på restauranter, og det var kun for de få.
Jensen havde en drøm. Han havde hørt historier om iskremernes store succes i Amerika, og han drømte om at lære at lave rigtig is. I 1907 rejste han til det forjættede land. Det var dog ikke så let at få arbejde på en isfabrik, men efter tre års hårdt arbejde som skovarbejder fik han endelig plads hos is-firmaet Trodjan Ice Cream Co. i New York. Her lærte han at fremstille førsteklasses 'Ice Cream'.
I 1912 vendte Jensen hjem til Danmark med sin kone Agnes og deres søn. De etablerede en mindre isproduktion på Østerbro med en håndfrysemaskine og en vaffelovn. Lauritz Jensen drejede isen, og fru Agnes bagte vaflerne.
Året efter flyttede de til Hellerup i en kælderbutik på Onsgårdsvej 1. Bag butikken etablerede ægteparret en iskremfabrik med en elektrisk dreven frysemaskine med en kapacitet på 24 liter.
I 1914 stod fabrik og butik klar, og den første danske iskremfabrik 'Amerikansk Iscream Fryseri' kunne tage imod de første isglade kunder.
Salget gik strygende, og snart åbnede de udsalg flere steder i kommunen. Ægteparret arbejdede i døgndrift, Lauritz lavede isen og bragte den ud til udsalgene på cykel, mens Agnes sad ved vaffeljernet og passede butikken.
I 1919 flyttede fabrikken til større og nyindrettede lokaler på Onsgårdsvej 3, hvor man med en topmoderne amerikansk fryser kunne producere 2-3000 liter flødeis og to ton råis om dagen. Isen blev solgt i vafler eller i spande og forme, og i 1920'erne introducerede man som noget nyt is i bægre.
Allerede i 1934-35 måtte hr. og fru Jensen igen udvide fabrikken til det dobbelte med anskaffelse af flere moderne maskiner.
Danskerne fik virkelig smag for isen, og i 1930'erne var der intet mindre end 162 iskremfabrikker i hele landet.
Under besættelsen opnåede den populære flødeis rekordsalg. En københavnsk avis skrev således den 31. august 1943, at københavnerne på en enkelt weekend spiste 2,5 millioner iskager, og derfor kunne rationeringen på sukker og elektricitet blive et problem.
Hellerup Is mødte også modgang. Den 17. januar 1944 blev fabrikken sprængt i luften, men allerede få dage efter annoncerede Lauritz Jensen i dagspressen: 'Så er vi klar igen …'
Kort tid efter krigen opnåede Danmark verdensrekord i isforbrug – seks liter pr. indbygger pr. år.
Hellerup Flødeis ekspanderede hurtigt, og i 1960 flyttede fabrikken fra Hellerup til Køge. Det var da blevet Skandinaviens mest moderne flødeisfabrik med en produktion på 75.000 ispinde i timen!
I 1969 blev Hellerup Is slået sammen med flere is-firmaer under navnet Sol Is. Kort tid efter blev Sol Is opkøbt af Frisko Is, som i dag er Danmarks største isproducent.
Du kan se sjove filmklip fra Hellerup Is på Youtube.com – under Gentoftefilm.