Af konturkonsulent Signe Pallisgaard, Gentofte Hovedbibliotek
Når man skal gengive, hvad Dy Plambecks nyudkomne roman 'Gudfar' handler om, er det svært at finde ud af, hvor man skal begynde og slutte. Romanen skildrer nemlig adskillige tidsepoker, miljøskildringer og personer.
Vi starter på motorcykeltræffet 4ever2wheel, hvor Uffe får en åbenbaring af de helt store, men vi kommer også omkring Ordrupbanens store sprinterstjerner i 50'erne, cykelrytterstamværtshuset Pinden på Nørrebro, nazibageren, hvor Tenna sælger brød til Tyskerne, Færgekroen i Holbæk, rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69 og så til sidst, men ikke mindst, bringes man som læser ud i det bondehus i provinsen, hvor Uffe endelig finder sin (for)tabte mor.
Det lyder indviklet, men er det slet ikke. Denne skæve og anderledes fortælling flyder lifligt ned over siderne, og alle trådene holdes sammen i en fin buket. 'Gudfar' er den slags bog, man hele tiden længes efter at komme tilbage til, mens man læser den.
Man følger hovedpersonen Uffe gennem en lykkelig, men ensom barndom alene med sin far Poul, der udmønter sig i en hårdkogt ungdom i bikerklubben Spitfire. På samme måde er man med på sidelinjen, da han bliver smidt ud af sin far, og senere gennemlever man smerten ved faderens sygdom og død gennem Uffes øjne.
I bogens sidste del flytter han ind hos den mor, han aldrig har kendt, og tager den faderløse nabopige Petring til dig som en datter.
Bogens fineste træk skal findes i det komplekse og sammensatte, men alligevel spillevende portræt af Uffe og den verden, han lever i – og så er det intet mindre end god underholdning hele vejen igennem.
Dy Plambeck (født 1980) er uddannet fra Forfatterskolen i 2004. Hun debuterede i 2005 med digtsamlingen Buresø-fortællinger. I 2008 udkom romanen 'Texas' rose' og børnebogen 'Drømmehøjen'. I 2011 udkom romanen 'Gudfar' og børnebøgerne 'Os fra Blomsterkvarteret 1-4'.