Går i stykker igen og igen: Nu skal de have en overhaling

Efter godt en måneds arbejde, vil der forhåbentlig være færre fejl på elevatorerne fremover, lyder det fra Banedanmark

Går i stykker igen og igen: Nu skal de have en overhaling

Foto: Natasha Jahanshahi

Flere af elevatorerne på Hellerup Station har været ude af drift den seneste måned. Og det er langt fra et enestående tilfælde.

Siden januar sidste år har elevatorerne på Hellerup Station været ude af drift 53 gange. I 47 af tilfældene kunne problemerne løses samme dag, og i seks af tilfældene var der tale om længerevarende driftsproblemer.

For nogle togpassagerer kan det være et kæmpe problem, når elevatorerne er ude af drift, fortæller Hans Rasmussen, der er lokalformand i Danske Handicaporganisationer Gentofte.

“For nogle mennesker med handicap kan en elevator i udu betyde, at man ikke kan komme med toget. Og det er ofte noget, man først finder ud af, når man står foran elevatoren på stationen. Hvis man er afhængig af en elevator, er det meget få toge på Hellerup Station, man kan komme med, hvis elevatorerne ikke virker,” siger han.

Antal tilfælde, hvor elevatorer var ude af drift i kortere perioder på Hellerup Station i perioden 1/1 2022 til 21/03-2023. Tilfælde, hvor problemet kunne løses samme dag

Spor 4-5: 11 gange

Spor 7-8: 10 gange

Esthervej: 8 gange

Forplads: 12 gange

Spor 2-3: 6 gange

Kilde: Banedanmark

Håber på færre fejl

Men fremover vil det forhåbentlig ske langt færre gange, at barnevognsskubbende passagerer, cyklister og gangbesværede går forgæves til elevatorer, fortæller Jesper Seierø, der er sektionsleder i Banedanmark.

Elevatorerne på Hellerup Station er nemlig ved at blive moderniseret, så de er bedre egnet til at stå i et råt klima som på Hellerup Station, hvor elevatorerne er installeret udendørs.

“Det vil gøre dem mere robuste og egnede til at stå ude om natten,” siger Jesper Seierø.

“Vi har mange fejl på elevatorer, og det er primært hærværk og det her med at de grundlæggende ikke har været designet til at stå udendørs. Nu håber vi, at der vil ske meget færre driftsfejl fremover,” siger han.

I år har Banedanmark moderniseret fire elevatorer ved Hellerup Station. Foto: Natasha Jahanshahi

Efterspørger bedre kommunikation

Hans Rasmussen fra Danske Handicaporganisationer efterspørger bedre kommunikation til brugerne, når det sker, at elevatorerne er ude af drift.

“Det er meget overladt til den enkelte bruger, og vi kunne godt ønske os bedre kommunikation, når der er fejlmeldinger. Det kan ofte ske, at folk går forgæves til stationen,” siger han.

Det problem anerkender Banedanmark, der dog oplyser, at der bør være information på Rejseplanen, når elevatorer er ude af drift.

“Der vil selvfølgelig altid være en vis forsinkelse fra tidspunktet, elevatorerne går ud af drift til, at det står på rejseplanen. Hvis man oplever, at en elevator er ude af drift, og det ikke står på Rejseplanen, skal man henvende sig til DSB. Den process skal selvfølgelig være så effektiv som mulig,” siger han.

Elevatorerne ved Hellerup Station spor 2-3 og spor 7-8 forventes at være i drift fra 24. marts. Elevatoren ved forpladsen forventes i drift 12. april og elevatoren ved Esthervej skulle efter planen være i drift igen 18. april.

Længerevarende driftsstop i Hellerup i perioden 1/1 2022 til 21/03-2023, som primært skyldtes udskiftning af såkaldte skakttoppe (igangværende modernisering er ikke medregnet):

Spor 7-8: to tilfælde – samlet 4 dage

Spor 4-5: samlet 8 dage

Spor 2-3: samlet 8 dage

Forpladsen: samlet 8 dage

Esthersvej: samlet 3 dage

Kilde: Banedanmark