Den sammenfoldede gule hilsen, som alle bilister frygter, sidder klar i Mazdaens vinduesvisker. Vagten fra EuroPark har været forbi mellem klokken 14.44 og 14.47 og efterladt sit aftryk i parkeringskælderen.

Kun få minutter efter ankommer Villabyerne til stedet. Mens vi fotograferer bøden, kommer bilens ejer, Stig Arnsel, ud af Netto.
“Har du lige givet den,” spørger han lettere irriteret og åbner passagerdøren for at vise, at han har sat sin p-skive korrekt.
Vi må bedrøve manden med en whopper af ubehageligheder, hvor både overbolle, bøf og underbolle består af decideret dårlige nyheder:
1) Det er ikke os, der har givet bøden, så muligheden for indsigelse er ikke-eksisterende. 2) Han har fået bøden, fordi han holder på en handicapparkering. Og 3) Bøden lyder på 1.660 kroner – dobbelt op af almindelig takst – netop fordi, det er en handicapparkering.
“Det er langt ude! Jeg har været her i ti minutter. Jeg føler mig røvrendt! Der burde have været et handicaptegn på asfalten. Det der ser man jo ikke, når man svinger ind på pladsen,” siger Stig Arnsel og peger over mod det sorthvide skilt på søjlen ud for parkeringsbåsens øverste højre hjørne, som han først bemærkede, da Villabyerne gjorde ham opmærksom på det.

“Jeg kunne da ikke drømme om at holde på en handicapparkering, hvis jeg var klar over, at den var der. Jeg er vant til, at handicappladserne på Gentoftegade er tydeligt afmærkede båse med piktogram og skiltning. Ikke skumle, uoplyste pladser som den her. Det er den rene røverforretning,” siger den 64-årige mand, der har været Gentofte-borger hele sit liv.
Pengemaskine uden lige
Kort efter ankommer Peter Kristiansen til pladsen. Det var ham, der først fortalte Villabyerne om den nye handicapparkering, og det er ham, vi har lavet en aftale om at mødes med denne onsdag eftermiddag. Han er mindst lige så forarget som Stig Arnsel.
Mest af alt, fordi EuroPark en dag ud af det blå satte et handicapskilt op, der nærmest er identisk med de skilte, der længe har hængt på pladsen med de generelle regler, og så begyndte de ellers at lange bøder ud.

“Det er en pengemaskine uden lige, som de åbenbart ikke vil ændre på. For jeg har skrevet til dem og sagt, at der mangler en tydelig markering, men de afviser mig og siger, at skiltningen er, som den skal være. Hvis det var et seriøst firma, så ville de da lytte til kritikken og lave en mere tydelig markering. Når det ikke er sket, så fortæller det mig, at de ikke er interesseret i en tydelig markering. At de forsøger at lave en ekstra profit. Det er en del af deres forretningsmodel,” siger Peter Kristiansen, der har henvendt sig til Villabyerne for at advare andre mennesker mod det, han opfatter som en regulær parkeringsfælde.
Det var hans datter, der en dag i november kom hjem og var grædefærdig, fordi hun havde fået en dyr bøde på den pågældende plads. Siden har Peter Kristiansen, der kommer flere gange om ugen på pladsen, fordi han træner i SATS, lagt mærke til, at der næsten altid holder en bil uden handicapskilt.

“I forhold til alle de biler, jeg ser parkeret på den plads med bøder i vinduet, hver gang jeg er deroppe, så tænker jeg, at minimum 10 biler om dagen ryger i deres pengemaskine, hvilket i sig selv burde få et firma med rent mel i posen til at forbedre deres skiltning,” siger han og tilføjer:
“Folk aner ganske enkelt ikke, at det er en handicapparkering. Jeg endte med at betale bøden, for jeg gider ikke at bruge al min energi på sådan et firma. Men det er jo det, de nyder godt af: At almindelige mennesker ikke orker at tage kampen.”
Dårligt belyst
Villabyerne har også talt med Jette Jørgensen, som har givet os lov til at citere fra hendes kritiske læserbrev, som man kan læse her. Her skriver hun bl.a:
“EuroPark har valgt at lave en ny parkeringsplads til handicappede, hvilket ingen jo kan have noget imod. Der er bare det problem, at den er meget dårligt skiltet og belyst: Et højt hængende, mørkt skilt på en betonpille og uden nogen afmærkning i asfalten, som viser, at pladsen er reserveret til handicappede. Jeg tror ikke engang, at en person med behov for en handicapplads vil kunne finde den,” skriver Jette Jørgensen, der ikke ønsker at stille op til interview om sagen.
I sit læserbrev tilføjer hun:
“Jeg har betalt afgiften på 1.660 kroner – dobbelt op, når det er en handicapplads – men jeg føler mig meget uretfærdigt behandlet. Jeg har i de 45 år, jeg har haft kørekort, aldrig holdt ulovligt parkeret på en handicapplads, og kunne heller aldrig drømme om at gøre det.”
Overholder lovens krav
Vi viser Peter Kristiansen det svar, vi har fået fra Apcoa Parking (EuroParks moderselskab) som reaktion på Jette Jørgensens læserbrev. Her skriver Apcoa Parkings presseafdeling – vi bad om et navn, men fik intet – bl.a.:
“Vi har forståelse for, at modtagelsen af et kontrolgebyr sjældent er en positiv oplevelse. Vi må dog samtidig henvise til, at skiltningen på parkeringspladsen overholder de lovpligtige krav hertil, angivet i BEK nr. 202 af 28/02/2014. Som det fremgår af bekendtgørelsen, er det pålagt private parkeringsselskaber at benytte sig af skilte med sort baggrund. Det er ikke vores opfattelse, at skiltningens udformning eller placering giver anledning til fortolkningstvivl.”
Og så hedder det videre:
“Skiltningen er placeret fuldt synligt. Den opsatte skiltning angiver tydeligt, at der er tale om en reserveret parkeringsbås, der kan benyttes med et gyldig handicapkort. Den pågældende parkeringsbås har været reserveret til handicapparkering det sidste kvartal af 2022 og er det fortsat.”
Peter Kristiansen ryster på hovedet, da han er færdig med læsningen.
”Hvis man vil have en snydeforretning, så laver man det mindst muligt gyldige skilt, får det til at ligne den generelle skiltning og placerer skiltet et sted, hvor bilisten ikke forbinder det med den specifikke p-plads. Så man kan tjene en masse penge. Den her plads er ikke lavet for at hjælpe de handicappede, den er lavet for at tjene penge,” siger han.