Fire dage med mere end 60 arrangementer

Kultur- og Festdagene er en oplagt anledning til at komme ud på gaden, ind i parken og rundt i kommunen for at opleve alle afskygninger af kultur og fest.

Foto: Lise Saunte

Traditionen tro byder Kultur- og Festdagene på et væld af arrangementer for alle aldersklasser.

Det bliver fire forrygende sommerdage med aktiviteter i hver en afkrog. Koncerter, familieaktiviteter, rundvisninger, handelsgadearrangementer og underholdning i mange af kommunens grønne områder er blot et lille udpluk af det alsidige program med mere end 60 spændende arrangementer.

Oplevelser for børn

Fredag inviterer Jægersborg Bibliotek til koncert med Trioen Radio Bille.

På plænen ved Gentofte Hovedbibliotek byder Jytte Abildstrøms Teater på forestillingen 'Et hul i jorden' – en festlig og underfundig forestilling for hele familien.

Læg vejen forbi plænen ved Ordrup Bibliotek lørdag formiddag og hør Djanzz spille musik, der bevæger sig fra brasilianske danserytmer til spansk junglereggae.

Gentofte Brandvæsen Museum holder Åbent Hus både fredag og lørdag.

Fredag er der børnehavekoncerter med Salsa Mortale, og dagen efter er det Michael Milo Andersen, der står for musikken.

Søndag inviterer Danmarks Akvarium naturinteresserede børn og deres voksne til at fange snegle, vandlopper og andre af vandets mindste dyr. Fangsten foregår i den nærliggende sø og undersøges derefter nærmere sammen med studerende og forskere fra Akvariet og Dansk Institut for Sundhedsforskning og Udvikling.

En af programmets nyskabelser er søndagens skattejagt med levende poster rundt omkring på Garderhøjfortet.

Tre festlige aftener på Rådhuset

Traditionen tro er Gentofte Rådhus rammen om flere musikarrangementer.

Med "Nordisk Forsommer – en symfonisk koraften" tager Messiaskirkens Koncertkor hul på sin 50. sæson.

Det foregår torsdag aften kl. 20. Musikere fra Radiosymfoniorkestret og Gentofte-Jægersborg kirkers Juniorkor deltager også i denne festlige aften.

Fredag aften præsenterer Det Danske Belcanto Selskab en koncertopførelse af Vincenzo Bellinis opera Norma.

Afslutningen af Kultur- og Festdagene markeres søndag aften med en stemningsfuld sommerkoncert med Gentofte-Jægersborg kirkers Spire-, Børne-, Junior- og Pigekor.

I den klassiske musiks tegn

Den klassiske musik spiller en stor rolle i årets Kultur- og Festdageprogram.

Torsdag aften er den helt store aften for alle, der holder af at høre klassisk instrumental- og kormusik i stemningsfulde, lokale omgivelser.

Ordrup Kirke indbyder til sommerkoncert med den talentfulde sopran Tine Jarl og organisten Lindy Rosborg.

Samme aften inviterer Gentofte Kirke til koncert med den australske organist Douglas Lawrence fra Australien, og i Vangede Kirke er der firhændig klavermusik på programmet, når de to organister, Tom Ernst og Henrik Bo Hansen, spiller værker af bl.a. Edvard Grieg og Igor Stravinskij.

I anledning af renæssanceåret opfører kammerkoret Cantoriet og Christian III's blæsere europæisk renæssancemusik i Skt. Therese Kirke.

Det ukendte Gentofte

Kultur- og Festdagene giver mulighed for at høre historier om det ukendte Gentofte og for at komme ind bag døre, der normalt er lukket for offentligheden.

I et foredrag på Gentofte Hovedbibliotek fortæller Margaret Ward om Sigurd Swanes liv og guider bagefter publikum på en rundtur til hans huse i Hellerup.

Fredag eftermiddag inviteres der til en rundvisning på Schæffergården, hvor der sættes fokus på fondets formål og aktiviteter samt stedets lokal- og arkitekturhistorie.

Fredag og lørdag indbyder Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen til Åbent Hus, hvor man kan man høre om husets historie, diakonifællesskab og mange omsorgsopgaver.

Søndag får alle mulighed for at gå i Kulturkanonens fodspor på Mariebjerg Kirkegård, som i januar fik en plads i Danmarks Kulturkanon under kategorien Arkitektur.

Dyssegårdskvarteret gemmer på et stykke spændende kulturhistorie i form af Ewaldsbakken. Søndag eftermiddag indleder Pastor Una Jart med at fortælle historien om Ewaldsbakken, og skuespilleren Christian Steffensen slutter af med oplæsning af et udpluk af Ewalds værker.

Fokus på lokalhistorien

Gentofte Kommune har gennemgået en udvikling fra at være et sogn med landsbyer, landsteder og kongelige slotte til at være en moderne forstadskommune. En række af Kultur- og Festdagenes arrangementer giver mulighed for at dykke ned i lokalhistoriske specialiteter.

Tag for eksempel med på en kulturhistorisk rundvisning på Rygaards Skole og i Skt. Therese Kirke. Menighedsrådsmedlem Felicity Pors fortæller torsdag eftermiddag om 'Rygaard – fra landsted til kloster, skole og sognekirke'.

Lørdag formiddag kombineres motion og lokalhistorie, når Seniorer på cykel, Ordrup Cycle Club og Lokalhistorisk forening inviterer på en rask cykeltur kommunen rundt.

Ganske få gange om året slår det smukke Bernstorff Slot dørene op for offentligheden. Søndag kan alle benytte sig af lejligheden til at se en af de fineste kulturhistoriske lokaliteter i Gentofte Kommune.

Som noget nyt rummer programmet også en søndags veteranbustur for børnefamilier. Stig om bord på veteranbussen og oplev Gentofte på en anderledes måde.

Musik i det grønne

Kultur- og Festdagene byder på livsglade, poetiske og fyrige musikalske oplevelser i tre parker.

Det starter torsdag med familieunderholdning og sommerkoncert for hele familien i Øregårdsparken, hvor sangerne Alberte Winding og Tobias Trier giver duokoncert.

TangoOrkestret spiller lørdag i parken ved Ordrupgaard, og søndag optræder Trio Klezmer ved et hyggeligt bruncharrangement i parken ved Schæffergården.

Der er gratis adgang til de tre musikalske parkarrangementer.

Leg og bevægelse

Kultur- og Festdagene er en anledning til at prøve nye og utraditionelle idrætsgrene under kyndig vejledning af lokale instruktører.

Prøv for eksempel at skate på Skateboardbanen Helligdommen, hvor

instruktører afholder workshops for uøvede og begyndere.

Hellerup Fægteklub inviterer børn og unge til fægtekursus, og ved Maglegårdsskolen arrangerer Gentofte Volley beach volley.