Endelig beslutning truffet: Farvel til Filmstriben

Kommunalbestyrelsen lukker for aftale med Filmstriben trods protester. “Det er en nødvendig prioritering,” sagde borgmesteren

Endelig beslutning truffet: Farvel til Filmstriben

Foto: Filmstriben.dk

Gentofte Kommunes planer om at lukke for borgernes adgang til at bruge Filmstriben har skabt vrede og ærgrelse blandt flere borgere.

Villabyerne har modtaget en lang række læserbreve fra Gentofte-borgere der er kede af lukningsplanen.

"Lukningen af Filmstriben er et slag mod nysgerrigheden og den kulturelle mangfoldighed,“ skriver Tim Lind Jensen.

“Det kan godt være, at vi filmelskere ikke lige kan mobilisere en demonstration for at beholde Filmstriben. Men som det fremgår af seertallene, er vi mange, der vil blive sure og kede af den beslutning,” skriver skriver Martin Sejer Lützen.

Også formanden for Kultur- Unge- og Fritidsudvalget, Anne Hjorth (S) har modtaget flere beskeder fra brugere af Filmstriben, fortalte hun på kommunalbestyrelsesmødet 27. marts.

Årsagen til opsigelsen af aftalen med Filmstriben sker på baggrund af et merforbrug på 1 million kroner på kommunens biblioteker på grund af stor efterspørgsel af digitale udlån.

“Det er naturligt at prioritere adgang til fysiske materialer over digitale. Derudover er litteraturen ligesom bibliotekslån omdrejningspunktet for bibliotekerne. Vi skal stille bøger og lydbøger til rådighed, og vi kan stille film til rådighed,“ sagde Anne Hjorth om anbefalingen om at opsige abonnementet på Filmstriben.

En radikal beslutning

Mandagens møde gav anledning til debat blandt lokalpolitikerne.

“Som en god bibliotekskommune skal vi have det her tilbud. Vi bliver én af få kommuner, der ikke har tilbuddet,” lød det fra Kristine Kryger (R).

Både Helene Brochmann (SF) og Marie Brixtofte (R) stillede ændringsforslag til beslutningen.

Helene Brochmanns forslag lød på at sætte antallet af point, som hver borger har til rådighed på Filmstriben, ned til fire point om måneden. Hun foreslog desuden, at man samtidig satte begrænsning på antallet af udlån af lydbøger og nedbøger ned for også at finde besparelser der.

“I stedet for den radikale beslutning om at opsige aftalen helt, bør vi give det en chance et halvt år mere, sætte grænsen for udlån ned og så kigge på det igen. At sætte begrænsninger på udlån ville være ansvarligt, samtidig med, at vi tager hensyn til de mennesker, der er glade for tilbuddet,” sagde hun.

Marie Brixtofte foreslog at udskyde beslutningen en måned og regne det hele efter for at afsøge, om der var andre muligheder end en total opsigelse af aftalen. Selv foreslog hun en løsning, hvor antallet af point til Filmstriben blev sat ned til tre point per borger samtidig med, at man skulle finde besparelser på udlån af DVD’er.

“Jeg mener ikke, at det skal være skattefinansieret at servere Blockbusterfilm til borgerne. Problemet er, at der også er nichedokumentarer på Filmstriben, som man ikke kan finde andre steder,” sagde hun.

Ingen af ændringsforslagene blev stemt igennem, og Marie Brixtofte endte med at stemme for en opsigelse af aftalen.

Opsiger aftalen

Protesterne mod at lukke for adgangen til Filmstriben fik dog ikke flertallet af politikerne til at vakle i deres beslutning. Forslaget blev vedtaget mandag aften. Enhedslisten, SF og Kristine Kryger (R) stemte imod.

“Det er en ærgerlig situation, men det er en nødvendig prioritering. Desværre må vi forberede os på, at vi kommer til at få flere af de her prioriteringer i fremtiden,” sagde Michael Fenger (K).

“Stod det til os, havde der været en form for brugerbetaling på digitale lån, men det må man ikke ifølge loven. Udlån af film og bøger skal være gratis, og vi må ikke konkurrere mod streamingtjenesterne. Jeg mener ikke, at det ville være økonomisk ansvarligt at se tiden an, det vil kun gøre problemet større,” lød det fra borgmesteren.

Gentofte-borgerne mister adgangen til Filmstriben ved udgangen af april.