Dyrlægens bord: Har du styr på din kats tænder?

Tandresorptioner hos katte er en både smertelig og hyppig sygdom

Dyrlægens bord: Har du styr på din kats tænder?

Billedet viser, både med og uden røntgen, hvordan en tand ramt af resorption ser ud. Foto: Gentofte Dyreklinik

Af Natascha Schmidt-Svejstrup, chefdyrlæge, Gentofte Dyreklinik

Katte er nogle dejlige, men seje nogen. De lader typisk som ingenting, selv når de er i store helbredsmæssige problemer. Viser de i naturen tegn på svaghed, går det oftest kun én vej, så derfor har de det med at opretholde ”god mine til slet spil.”

Som dyreklinik med stor fokus på tænder har vi selvfølgelig dagligt mange hunde og katte igennem vores tandafdeling. Alle vores firbenede tandpatienter får taget røntgen af deres tænder. Gør vi ikke dette, ser vi kun toppen af isbjerget. Langt de fleste problemer viser sig under tandkødet.

Tandresorptioner hos katte

Vi tjekker alle vores katte-tandpatienter for den meget almindelige lidelse ’Tandresorption’, når de kommer til tandrens. Det har nemlig desværre vist sig, at mellem 50 procent og 80 procent af den danske kattepopulation lider af tandresorptioner.

Tandresorptioner er en smertefuld tandsygdom og er en tilstand, hvor kroppen begynder at nedbryde og absorbere de strukturer, der danner tanden.

Processen starter typisk i emaljen langs tandkødskanten og fortsætter mod midten af tanden. Over tid kan alle områder af tanden, fra rod til krone, blive involveret. Tanden bliver uopretteligt ødelagt og vil til sidst forsvinde. Først når tilstanden er meget langt i processen, holder det op med at gøre ondt.

Det kan være svært at se alle tandresorptioner ved et kig i munden på katten, mens røntgenbillederne hurtigt vil afsløre forandringerne.

Natascha Schmidt-Svejstrup (th.) skriver denne gang om en smertefuld tandlidelse hos katte.

Kender ikke årsag

Den underliggende årsag til tandresorption hos katte er endnu ikke fastlagt, men der er bred enighed om, at resorptionerne ikke er relateret til bakterier i mundhulen.

Forskere har også undersøgt diæter, D-vitaminstatus, mineralubalancer, sygdomme i tandkødet og andre årsager, i et forsøg på at finde årsagen, men den har vi desværre endnu til gode.

Der findes desværre ikke en behandling for tandresorptioner udover at operere de tænder, der volder smerte ud. Har du først en kat, der har været ramt af tandresorptioner, er det vigtigt at gå til jævnlige kontroller hos dyrlægen, da mange katte desværre ikke nøjes med at få sygdommen i en enkelt tand en enkelt gang.

Symptomer på tandresorptioner

Det er vigtigt for mig igen at pointere, at rigtig mange katte ikke vil vise dig, at den har ondt i tænderne. Den mest almindelige besked, jeg får fra ejere med en kat med resorptioner er, ”ja, men den spiser jo!”

Ja, langt de fleste katte vil ikke sulte sig selv og spiser derfor fortsat. Dog spiser de måske på en anden måde. Måske tygger de kun i én side, eller måske sluger de maden eller måske spiser de helt normalt.

Dyrlægen vil kigge på tænderne og tandkødet. Rødme omkring en tand kan være en indikation på sygdommen, ligesom manglende tænder kan være det. Skal vi være sikre på diagnosen, er et røntgenbillede fortsat vejen frem.

Det er ikke atypisk, at vi efter en tandoperation får følgende besked fra en glad ejer: ”jeg troede ikke på, at min kat havde ondt i tænderne, men nu oplever jeg, at katten igen vil lege. Jeg troede bare, den var blevet doven/gammel.“

Så er lykken jo gjort!