Din hund kan få svømmehale

Svømmehale er betegnelsen for en overanstrengt hundehale, der kan give hunden store smerter

Af Natascha Schmidt-Svejstrup, Gentofte Dyreklinik

Har du en rigtig vandhund, har du måske oplevet, at den pludselig har store smerter i haleregionen dagen efter en svømmetur? Hele halen hænger enten slapt ned, eller også holdes de første 10-15 cm vandret ud fra kroppen, så det kun er den sidste del af halen, der hænger slapt ned. Haleroden er hævet og ekstrem øm, faktisk så øm, at mange tror hunden har brækket halen

Tilstanden betegnes 'vandhale' eller 'svømmehale'. Mange bruger også bare den engelske betegnelse 'watertail'.

Når hunden svømmer, bruger den halen som styrepind, og er hunden ikke i svømme-træning, eller svømmer den et sted, hvor der er strøm eller bølger, overanstrenger den sine muskler omkring haleroden.

De fleste hunde, som kommer på klinikken med denne smertefulde tilstand, har svømmet inden for de sidste 24 timer, men navnet 'Svømmehale' kan være misvisende. Tilstanden kan nemlig også opstå efter aktiviteter, hvor hunden ikke har været ude at svømme.

Det kan blandt andet også være eksponering for kulde, eksponering for vådt vejr, Anstrengende aktiviteter (f.eks jagthunde eller andre brugshunde) eller lang transport i bur.

Vi kan sammenligne hundens svømmehale med, at vi selv tager en lang løbetur uden at være i træning. En sådan tur vil vi også kunne mærke i lårmusklerne dagene derpå. Der opstår en steril betændelsestilstand i muskelfibrene i området. Det gør ondt, vi humper af sted og hundene vil, af gode grunde, ikke bruge deres hale.

Alle hunde kan få svømmehale, men vi ser det hyppigst hos den vandglade Labrador, Golden Retriever og Beagle.

Diagnosen stilles ud fra symptomerne og undersøgelse af haleområdet. Tilstanden kan forveksles med for eksempel betændelse med bakterier, nerveskader eller brud, så for at udelukke dette, kan dyrlægen i nogle tilfælde ønske at tage en blodprøve og røntgenfotografere lænd og hale.

Når diagnosen er fastslået, er behandlingen ro og smertelindrende medicin, der samtidig også virker på hævelsen og irritationen i musklerne.

De fleste hunde vil være sig selv igen efter 24-48 timer – og klar til at hoppe i baljen igen.

Rigtig god og solrig sommer!