‘Det sidste brev fra din elsker’ af Jojo Moyes

Af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard, Gentofte Hovedbibliotek

Af og til er det dejligt befriende at læse en god gammeldags kærlighedsroman. Om to, der hører sammen, men som ikke kan få hinanden, eller kan de?

Jojo Moyes, der er forfatter til den internationale bestseller 'Mig før dig', er nu tilbage med denne letlæste roman om kærlighedens veje og vildveje, om den store lidenskab, utroskab og tab – og om to kvinder, hvis skæbner krydses på tværs af tid.

Vi befinder os i London 1960. Jennifer Stirling vågner i en hospitalsseng. Hun kan absolut intet huske – hverken bilulykken, der gik forud, eller den mand, der besøger hende på hospitalet og siger, at han er hendes mand.

Ikke engang sit eget navn kan hun huske. Hjemme igen går hun på jagt efter spor, der kan hjælpe hende med at huske, hvem hun var. Gemt i en bog finder hun et lidenskabeligt brev underskrevet med et B fra en mand, som hun tydeligvis var villig til at satse alt for. Men hvem er han? Og hvorfor prøver han ikke at kontakte hende?

I romanens andet spor er vi også i London, men i år 2003. Journalisten Ellie Haworth falder over et gammelt brev, hvori en mand bønfalder sin gifte elskerinde om at stikke af med ham. Ellies eget kærlighedsliv er mildest talt noget rod, og hun bliver nærmest besat af at finde ud af, hvad der skete med brevets to elskende. Hvis de levede lykkeligt til deres dages ende, er der måske også håb for hendes egen håbløse affære.

Jojo Moyes, der er født i 1969, er uddannet journalist og debuterede som romanforfatter i 2002. Hun har siden skrevet 11 romaner, hvoraf de fire er udkommet på dansk.

Sit helt store gennembrud fik Moyes med 'Mig før dig', der har solgt 3 millioner eksemplarer på verdensplan. Moyes har, som en af få forfattere, to gange modtaget den engelske pris Romantic Novel of the Year. Hun bor på en gård i Essex med sin mand og tre børn.