Af Steffen Friis, ledende overlæge på Akutklinikken og Medicinsk Afdeling F, Gentofte Hospital
Med foråret følger konfirmationer og de beslægtede, men religionsfrie nonfirmationer. Traditionelt siger vi jo, at begge dele er markeringer af, at barnet nu træder ind i de voksnes rækker.
Samtidig bliver det varmere i vejret, og naturen indbyder til hyggelige aftener i det grønne. For mange unge betyder foråret derfor også det første møde med alkohol.
På Akutklinikken på Gentofte Hospital er foråret samtidig den årstid, hvor vi får flest unge ind med alkoholforgiftninger. Heldigvis drikker danske unge ikke så meget som tidligere, men den seneste landsdækkende undersøgelse af borgernes sundhedstilstand viser, at borgerne i Gentofte har et højere alkoholindtag end den gennemsnitlige borger i hovedstadsregion. Og det er især de unge, der rusdrikker, dvs. indtager fem eller flere genstande ved samme lejlighed.
Alkoholforgiftning er reelt en forbigående mental forstyrrelse, der giver nedsat kontrol over musklerne og dermed éns koordinationsevne.
I tilfælde af svære alkoholforgiftninger kan den unge blive bevidstløs, og kammerater eller forbipasserende kan opleve, at det ikke er muligt at få kontakt med den berusede. I sådanne tilfælde kan der være behov for en sundhedsfaglig vurdering af den unges tilstand.
Mange af de berusede unge, vi får ind på vores akutklinik, er samtidig stærkt nedkølede, fordi de har ligget i en park eller på en bænk og sovet, mens temperaturen er faldet markant i løbet af aftenen og natten.
Husk, at vi stadig kan opleve minusgrader i forårsmånederne. En jakke eller en ekstra varm trøje er derfor god at have med i rygsækken, selv om termometeret kalder på korte ærmer, når man mødes i parken og tænder engangsgrillen.
På akutklinikken tager vi blodprøver på de unge for at bestemme promilleniveauet og ser efter tegn på blandt andet hovedskader. Vi varmer dem op med tæpper og dyner, hvis de er nedkølede, men derudover er der ikke så mange andre behandlingsmuligheder end at lade dem sove rusen ud under observation.
Vi udpumper så at sige aldrig, men i alvorlige tilfælde bliver patienten intuberet, dvs. at vi fører en plasttube ned i luftrøret for at forhindre, at den berusede kaster op og bliver kvalt i sit eget opkast.
Langt de færreste fulde unge har dog brug for at blive tilset på et hospital. Faktisk bør du indstille dig på, at akuttelefonen 1813 vil bede dig om at hjælpe fulde unge, der selv kan gå, og som er til at komme i kontakt med. Vi skal alle yde hjælp og assistance til vores medmennesker, når de har brug for det. Det vigtigste er i virkeligheden at have et vågent øje på dem, mens alkoholen forlader kroppen.
Som forældre med erfaring med alkohol bør vi tage en snak med vores teenagere om, hvordan man kan have et fornuftigt forhold til alkohol. Giv børnene rammer, som gør, at de tør ringe hjem, hvis de har brug for hjælp, fordi rusen har taget overhånd. Stærkt berusede personer bør ikke være alene, så sørg for at din teenager har en plan for sikker transport frem og tilbage – og det er ikke på cykel!
Endelig vil jeg anbefale at udstyre den unge med et slags visitkort med navn og telefonnummer på en pårørende, som man kan kontakte i nødsituationer. På akutklinikken kan vi ofte ikke identificere unge, der kommer ind med en svær alkoholforgiftning, og dermed kan vi heller ikke berolige bekymrede forældre. Sådan et kort har jeg også altid selv på mig i tilfælde af, at jeg eksempelvis skulle falde om under én af mine løbeture.
Gode råd
Sådan ruster du den unge til det første møde med alkohol:
Tag en snak med din teenager om det fornuftige forhold til alkohol
Lav et visitkort, så andre kan identificere din teenager og kan kontakte dig i nødsituationer
Lad aldrig en stærkt beruset person tage alene hjem eller hjem til et tomt hus
Læg en Plan B for transport, hvis den sidste bus er kørt
Y Gem formaningerne til efter rusen er sovet ud – fulde mennesker forstår ikke andres frustrationer.