Debat: Hvad er der galt med trivslen?

Debat: Hvad er der galt med trivslen?

Finn Rudaizky, medlem af Region Hovedstaden (DF).

Foto: Steen Brogaard

Af Finn Rudaizky (DF), medlem af Region Hovedstaden og Københavns Borgerrepræsentation

Der findes ikke noget sted i Region Hovedstaden, hvor gennemtræk af personale, er så stort som hos akuttelefonen 1813. Sådan har det været i årevis og dertil kommer, at også sygefravær hos de dygtige ansatte fortsat er alarmerende og kraftigt stigende.

Den seneste opgørelse fra november 2022 viser, at medarbejderne i gennemsnit er syge 27 dage om året. Det vil sige på akuttelefonen 1813, i ambulancetjenesten og nu også i coronaberedskabet. Det er en stigning på næsten 11 dage, sammenlignet med opgørelsen fra januar 2021.

Det betyder konkret, at på godt to år, er det gennemsnitlige antal sygedage hos medarbejderne ved Region Hovedstadens Akutberedskab blevet mere end fordoblet. Jeg har mange gange rejst problemet i Sundhedsudvalget, og skiftende direktioner og deres mere end intetsigende rapporter har hver gang lovet forbedring af forholdene. Sådan er det desværre ikke gået.

Direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, udtaler, at det er meget alvorligt for patienterne. I Dansk Folkeparti mener vi ikke, at en politisk ledelse længere kan godtage sådanne forhold for såvel medarbejdere samt sygdomsramte borgere. Vi må derfor foretage os noget seriøst, som resulterer i forbedring af trivsel, motivation, glæde i arbejdet samt lyst til at blive i jobbet i en længere årrække. Og forøvrigt kender vi jo slet ikke årsagen til de mange medarbejderes hyppige flugt til andre jobs. Det har man “glemt” at spørge om.

Der må nu igangsættes en ekstern og helt uvildig trivselsundersøgelse af alt personale i Region Hovedstadens Akutberedskab. Ikke flere undersøgelser, hvor man undersøger sig selv og selv bestemmer, hvad man spørger om. Nej, der er brug for en rigtig professionel og uvildig undersøgelse, hvor uvildig undersøger selv bestemmer hvilke ting, der skal spørges om. Og så er det vigtigt, at repræsentanter for de respektive personalegrupper helt indlysende indrages i selve forløbet. Er der mon partier, som tør sige nej til den foreslåede undersøgelse?