Debat: Censur i Kardemommeby?

Debat: Censur i Kardemommeby?

Marianne Zibrandtsen var ikke imponeret af, hvad hun oplevede i Bellevue Teatret. Hun savnede bl.a. Tante Sofies vrede vise. Den er nu tilbage igen, svarer teaterdirektøren. Pressefoto

Af Marianne Zibrandtsen, Vilvordevej 86, Charlottenlund

Endelig kunne vi efter coronanedlukninger komme i Bellevue Teatret igen og genopleve ’Folk og røvere i Kardemommeby’. Men hov, hvad er det dog, der er sket med forestillingen? Efter 41 år!

Et af hovedtyngdepunkterne og børnenes gysende favorit, Tante Sofies vrede vise, er simpelthen fjernet! Hvorfor mon, tænker man bestyrtet. Hvem har knægtet kvindens ytringsfrihed? Og dermed vovet at forrykke teaterstykkets episke balance – med den rasende kvinde på den ene side og de beskidte, asociale røvere på den anden. Og fortællingens fortryllende kraft til at hente begge parter ind i kardemommefællesskabet, som mere glade og lovlydige mennesker.

Scenen med tyveriet af sporvognen er også fjernet, og det samme er den fjollede ’Sørøvervise’, som ellers viste charmerende sider af både barbererens og bagerens personligheder. De unge skuespillere får ikke mange chancer for at vise deres talent i den stramme opsætning – uh, hvor man kom til at savne den gamle garde!

Til mine små gæsters sorg var også pausen sparet væk og dermed Tante Sofies gyldne replik midt i røverreden: ”Nu vil jeg have pause…”.

De mange ret små gæsters behov for variation, toiletbesøg, popcorn og kakao har ingen tænkt på. Man efterlades med fornemmelsen af, at det bare gælder om at hive så mange betalende besøgende gennem systemet – og ud igen, så hurtigt som muligt.

Foran teatret kan totalt ligegyldige gaveposer med politisk ukorrekt kardemomme-skrammel afhentes efter forudbetaling. Jeg har talt med virkelig mange mennesker, der deler min frustration: Må vi få en forklaring – og en rekonstruktion, så Thorbjørn Egner kan få fred i sin grav, og vi andre få det højt elskede, raffineret sammensatte stykke børneteater igen!

Svar fra Pia Jette Hansen, Bellevue Teatrets direktør:

Kære Marianne Zibrandtsen.

Tusind tak, fordi du har taget dig tid til at give årets ’Folk og røvere i Kardemommeby’ en grundig, personlig feedback. Vi elsker, at du lader dig involvere og også viderebringer dine ideer. Vi har taget dine inputs med i maskinrummet og til efterretning. Tusind tak.

Allerede til lørdagens forestillinger var Tante Sofies vrede vise tilbage i 1. del af Kardemommeby, så ”hovedtyngdepunktet”, som du udtrykker det, får din foreslåede placering i forestillingen. Og der kommer den til at ligge helt til jul.

Kardemommebys indbyggere og trofaste instruktør Peter Aude er et ekstraordinært positivt og omstillingsparat hold, der elsker både at justere og videreudvikle den skønne familietradition, som Bellevue Teatret har skabt sammen med publikum i nu over 41 år.

Vi prøver løbende at inddrage gode forslag fra publikum. Derfor er pausen også udeladt i år, til fordel for den store Kardemommefest, hvor skuespillerne i kostumer hilser velkommen til børn i salen, hvor tegneværkstedet i Kardemommebageriet på 1. sal holder åbent før forestillingsstart, ligesom hattekonkurrencen giver mange kreative børn og voksne mulighed for at tage aktiv del i hele festoplevelsen.

Cirkusteltet med den levende kamel på stranden er ligeledes blevet et hit blandt mange, og tilsammen udgør disse ekstraoplevelser før og efter forestillingen, som mange familier værdsætter højt, en totaloplevelse med ægte publikumsinddragelse, der er helt særegen for Kardemommeby på Bellevue Teatret anno 2022.

Jeg vil foreslå dig at gå ind på vores facebookside og læse publikums meget positive kommentarer om årets version af Kardemommeby, ligesom jeg vil rette din opmærksomhed på den mere end flotte 5 stjernede anmeldelse af forestillingen, som er citeret her i avisen på side 3.

Vi håber du har lyst til at genopleve Kardemommeby til næste år – med nye påfund og nye justeringer. Kærlige hilser fra hele Kardemommeholdet.