Brand kostede på de indre linjer

Røgsøjlen fra branden i det endnu ufærdige Experimentarium kunne ses flere kilometer væk og endte med at koste Experimentarium dyrt

Af Christian Juul Yssing

Det er en smuk eftermiddag i slutningen af april.

Experimentariums adm. direktør, Kim Gladstone Herlev, er ved at gøre klar til bestyrelsesmøde. I lånte lokaler på Frederiksberg tænder han computeren og logger ind på det kamera, som døgnet rundt sender livebilleder fra byggepladsen.

"Alt så fint ud, og bestyrelsen var lige på trapperne. Min tanke var, at de skulle se byggepladsen live på storskærmen som det første, men pludselig steg der røg op på skærmen," fortæller Kim Gladstone Herlev, som først troede, det var røg fra computeren.

Foran storskærmen står Kim Gladstone Herlev og ser med vantro, hvordan de første flammer bryder frem fra den eksplosive brand, som er begyndt at hærge det ufærdige Experimentarium.

"Jeg kunne kun tænke på de 150 mennesker på byggepladsen. Jeg måtte derud og sikre mig, at alle var i sikkerhed, så jeg bad bestyrelsen holde mødet uden mig og løb ned til bilen. Dernede så jeg helt tydeligt den tykke, mørke røgsøjle stige op mod himlen," fortæller han.

Kim Gladstone Herlev var på stedet samtidig med brandbilerne. Heldigvis havde modige håndværkere på byggepladsen reageret hurtigt.

"Jeg er stadig dybt imponeret over håndværkerne. De evakuerede også naboejendommen, hvor de simpelthen hev folk ud af bygningen. Røgen og ilden spredte sig jo lynhurtigt," siger han.

Det tog flere timer, før brandvæsnet fik ilden under kontrol. To personer blev kørt på Rigshospitalet, hvor en kom til skade i foden efter et spring ned på betongulvet. Den anden kom til observation for røgforgiftning, men begge blev hurtigt udskrevet.

Politiet kunne konstatere, at den eksplosive brand, med al sandsynlighed, skyldtes arbejdet med svejsning af tagpap med gasbrænder. Et hændeligt uheld.

"Det vigtigste er, at alle kom ud med livet i behold, men branden fik store konsekvenser for Experimentarium," fastslår Kim Gladstone Herlev.

Det nye Experimentarium skulle åbne i september 2016. Nu blev åbningen udskudt på ubestemt tid, hvilket fik en økonomisk lavine til at rulle, der desværre også gjorde det nødvendigt at tilpasse organisationen.

"Vi måtte skære til benet og sige farvel til gode, loyale medarbejdere, så forsinkelsen på grund af branden har virkelig kostet på de indre linjer," siger Kim Gladstone Herlev.

"Vi mistede samtidig værdier for op mod 30 millioner kroner. Det er dér, man bliver glad for sit valg af forsikringsselskab. Derudover kom der store ekstraudgifter til byggeriet."

Først i oktober kunne den nye åbningsdato, den 26. januar 2017, meldes ud – fire måneder forsinket.