Billedet fortæller: Legetøj fra gamle dage

Et tilbageblik til tiden, før man havde legetøjsforretninger

Af Pernille Svare Nygaard og Eva Mortensen, Gentofte Lokalarkiv

I detailhandlen er julen så småt ved at gøre sit indtog, og reklamekatalogerne bugner med idéer til julegaver til de mindste.

Julegaver til børn kom på mode i borgerskabet i 1800-tallet. Tænk bare på julesangen 'Højt fra træets grønne top' fra 1847, hvor der både synges om dukker, trommer og fire alen merino. I takt med, at velstanden i Danmark voksede, spredte gaveskikken sig til de fleste samfundslag.

Blandt arbejderklassens børn var der dog ikke meget tid til leg i slutningen af 1800-tallet, og de få stykker legetøj der var, var typisk hjemmelavede. Når børnene ikke var i skole eller hjalp til i hjemmet eller på gården, var tøndebånd, træstykker, sten og hjemmelavede kludedukker populære legeredskaber.

Mekanisk legetøj

I starten af 1900-tallet vandt bliklegetøj og mekanisk legetøj frem i Danmark, særligt blandt de mere velstillede børnefamilier. Her var mærker som Märklin, Bing, Lehmann og Tekno fremtrædende på det danske legetøjsmarked.

Når legetøjet skulle købes, gik man ikke i egentlige legetøjsbutikker – sådan nogle fandtes nemlig ikke for 100 år siden. Legetøj blev solgt hos isenkræmmere, papirhandlere eller manufakturhandlere. Hos skrædder Laura Eriksen på Rebekkavej 10 kunne man f.eks. købe både trikotage, lingeri og legetøj, ligesom købmand Bianco Erling havde fået et parti legetøj hjem fra Tyskland i julen 1922.

Hos M.K. Thormin på Jægersborg Allé kunne man både købe legetøj, sportsartikler og våben! I 1945 indrykkede Thormin en annonce i Villabyernes Avis, hvor han opfordrede de handlende til gøre deres indkøb i god tid, da det kunne være svært at imødekomme efterspørgslen på populært legetøj. Dette skyldtes den vareknaphed, som opstod under Anden Verdenskrig og som varede nogle år ind i fredstiden.

Hvad du ønsker, skal du få

I 1950'erne begyndte det økonomiske opsving i Danmark, og det kunne også mærkes på legetøjshandlen. Der opstod flere specialbutikker med legetøj, som f.eks. BR og Rønberg Legetøj på Strandvejen 187.

Rønberg adviserede i Villabyerne i 1950 med, at butikken sælger "dukker, der har lange fletninger, kan rulle med øjnene og sige mama. Dukkerne er lige så fine, som man kendte dem før krigen".

I efterkrigstiden var butikkerne påvirket af strømninger fra Storbritannien og USA. Juleudsmykningen var inspireret af engelske stormagasiner med julekugler og ranker af kunstigt gran, og børnene mødte måske en julemand, når de var på juleindkøb i Magasin du Nord.

Tidligere har julemanden ellers ikke været kendt som gavegiveren i Danmark. Dengang var gaverne fra familien eller måske fra nissen.

Udstilling

En mekanisk abe, et dukkehus, indianerfigurer og påklædningsdukker.

På Gentofte Hovedbibliotek kan du fra onsdag den 4. november og året ud opleve udstillingen 'Børnenes leg og legetøj – Glimt fra Gentofte Lokalarkivs samling'.

I udstillingen vises legetøj fra 1910'erne og frem til ca. 1980, indsamlet i Gentoftes lokalmiljø. Hertil er der fundet lokalhistoriske fotografier og filmklip frem fra gemmerne, der viser børn, der leger med tinsoldater og dukker, klæder sig ud, gynger i haven og meget mere.

Udstillingen befinder sig på Bibliotekets 1. sal – ikke langt fra arkivkontoret. Så kom bare forbi, hvis du selv har fotos eller historier fra barndommen, du vil dele med arkivet.