Bestseller finder vej til det store lærred

Stine Pilgaards megasællert og prisbelønnede roman, ’Meter i sekundet’, er nu filmatiseret af Helle Joof og får premiere torsdag, bl.a. i Gentoftes to biografer

Bestseller finder vej til det store lærred

Thomas Hwan og Sofie Torp spiller hovedrollerne i ’Meter i sekundet’. Foto fra filmen

Stine Pilgaards ’Meter i sekundet’ red på en tsunamibølge af succes, da den udkom i maj 2020. Anmelderne elskede den, danskerne rev den ud af boghandlernes hænder – til dato har den solgt over 150.000 eksemplarer – og forfatteren vandt ’De Gyldne Laurbær’ for den.

Nu kommer Hella Joofs filmatisering af bestselleren, der handler om det københavnske par, der bosætter sig i vestjyske Velling. Det er historien om at falde til i de korte sætningers land og om at falde til i sig selv. En moderne komedie om de tilhørsforhold og det fællesskab, man måske ser tydeligst, når man står udenfor og gerne vil ind.

Filmen har dansk biografpremiere den 2. februar, hvor både Gentofte Kino og MovieHouse Hellerup har den på plakaten.

Et kulturchok

Hovedpersonen Maries liv bliver vendt op og ned, da hun – lidt modvilligt – tager fra København til Vestjylland, fordi hendes livs kærlighed, Rasmus, har fået en stilling på Vestjyllands Højskole.

Mens Rasmus hurtigt suges ind i højskolelivet, er mødet med Velling et kulturchok for Marie, der gang på gang beviser overfor sig selv og de lokale, at hun ikke passer ind med sine fritsvævende associationer. Men langsomt begynder hun at lytte mere, end hun taler, og lærer, at Velling måske er et sted for hende – og at hun selv via den brevkasse, som hun skriver, har noget at tilbyde det lille samfund.

I den store hovedrolle som Marie finder man Sofie Torp. Hun fik sit gennembrud som søsteren i Niels Arden Oplevs drama ’Ser du månen Daniel’ fra 2019. Siden har hun bl.a. medvirket i DR’s julekalender ’Julefeber’, og senest har man set hende som Lis i DR-serien ’Carmen Curlers’.

I rollen som hendes tålmodige kæreste Rasmus ses Thomas Hwan. Han spillede efterforskeren Alf Ryberg i alle tre sæsoner af ’Bedrag’ på DR1 og har også haft markante roller i den Robert-belønnede biografsucces ’Hvor kragerne vender’ og tv-serier som ’Kastanjemanden’, ’Limboland’ og ’Fantomforhold’.

I instruktørstolen sidder som nævnt Hella Joof, der står bag film som ’En kort en lang’, ’Oh Happy Day’, ’Sover Dolly på Ryggen?’, ’All Inclusive’ og senest ’Happy Ending’.

jbl