En enevældig, men sindssyg konge, et kærlighedsdrama på kongeslottet, en begavet livlæge og et Danmark, der strækker sig helt fra Norge og Island til Grønland og Færøerne. Det er 1700-tallets Danmark, de nye tankers tid, hvor også videnskaben stormer frem.
1700-tallet er i år omdrejningspunktet for den årlige Golden Days festival og dermed for Historiens Dage i Gentofte, som for første år er blevet en del af den historiske københavner-festival.
For også i Gentofte fandt der store begivenheder sted. I 1760?erne blev der skrevet Danmarkshistorie, da grev Bernstorff som den første i landet gennemførte landboreformerne – lykkeligt for nogle og skæbnesvangert for andre.
Gentofte var om noget på landkortet, da kongefamilien ofte tog turen til slottene Jægersborg og Charlottenlund og var med til at give det nordsjællandske liv og stemning.
'Ministre – eller konger i forklædning?'. Bernstorff Slot, 7. september kl. 19-20.30. Historiker og forfatter Ulrik Langen placerer J.H.E. Bernstorff og A.P. Bernstorff i 1700-tallets danmarkshistorie.
'Holberg og tolerance – linjer mellem 1700-tallet og i dag'. Øregårdssalen, Gentofte Hovedbibliotek, 9. september kl. 17-18.30.
Lektor Lasse Horne Kjældgaard fortæller om den store danske forfatter Ludvig Holberg.
'Træk et skæbnesvangert jordlod. Bernstorff Slot'. 14. september kl. 19-20.30. I 1765 mødte Gentoftes bønder op på Bernstorff Slot for at trække et lod til den jord, der fremover ville blive deres hjem, arbejdsplads – ja, hele deres tilværelse.
'Det Skiønne Nær – om natursyn og æstetik i en brydningstid'. Øregårdssalen, Gentofte Hovedbibliotek, 15. september kl. 19-20.30.
Museumsinspektør Inge Panduro giver en forsmag på Øregaard Museums kommende udstilling 'Det Skiønne Nær – Fra København til Dansk Vestindien'. Udstillingen fortæller historien om landstedet Øregaard fra 1806 og tiden for opførelsen med umådelige rigdomme, sukkerplantager, slavehandel, kunst, krig, statsbankerot og fjerne himmelstrøg.
'Oplæsning af 1700-tallets litterære værker'. Øregårdssalen, Gentofte Hovedbibliotek, 16. september kl. 17-18.30. Skuespiller Karin Heinemeier læser tekster højt fra den danske guldalder.
Se hele programmet på www.gentofte.dk/historiensdage, hvor der også kan bestilles billetter.