Anmeldelse: Mystik i havdybet med erotiske undertoner

100 års afstand mellem den unge keramiker Klara Lilja og malersønnen Jean René Gaugain på Ordrupgaard skaber lystfuld, sanselig, men også skræmmende, undervandsdynamik. Villabyernes anmelder giver seks stjerner

Anmeldelse: Mystik i havdybet med erotiske undertoner

Gauguins enorme springvandsfigurgruppe ’Havmand og havfrue’ fra 1928 er udgangspunktet for den tematiske udstilling. Foto: Adam Grandjean

Af Adam Grandjean, kunstanmelder på Villabyerne

Inden Ordrupgaard fostrede tanken om en mulig keramisk og kunstnerisk symbiose mellem den unge keramiker Klara Lilja (f. 1989) uddannet på det Kongelige Danske Kunstakademi i 2021, og keramikeren Jean Réne Gaugain (1881-1961), søn af maleren Paul Gaugain og Mette Gad, havde Klara Silja aldrig hørt om kunstneren.

Det har hun så sandelig nu.19 nye farverige værker fra hendes hånd udstilles nu i kontrast til den gamle mesters sanselige figurgrupper hentet i museets egen samling eller udlånt fra keramikmuseet CLAY i Middelfart.

Havfruen og havmanden

Udgangspunktet for den tematiske udstilling er Gaugains enorme springvandsfigurgruppe ’Havmand og havfrue’ fra 1928, som Ordrupgaards stifterpar Wilhelm og Henny Hansen købte i anledning af Wilhelms 60-års dag.

I samtiden gik værket for at være det største porcelænsarbejde i verden. Tidligere stod skulpturen i Rosenhaven, men frostskader nedbrød den langsomt og den forsvandt. Men miraklet skete, at museets direktør, Anne-Birgitte Fonsmark, for snart mange år siden fandt resterne i vildnisset ved huset.

Siden da har den så noget amputeret været placeret lunt i Vinterhaven, men nu er hele herligheden restaureret og samlet i Zaha Hadids bygning til beskuelse fra alle sider. Et fantastisk syn fuldt af drama og erotik – dog uden springvand.

Hvad oceanet gemmer

Med deres eventyrlige fælles evne til at sanse havdybets hemmeligheder, dybe kløfter, væsener der bevæger sig ind og ud af huller, tentakler, tangflader, men også forgængeligheden, døden og seksualiteten, har de to kunstnere på hver deres måde og i stærke, farvede glasurer, gestaltet leret til dramatiske former og figurer.

Dette værk af Klara Lilja hedder ’Jonghyun’. Foto: Adam Grandjean

Gaugains lystfulde erotiske havvæsener, fisk og blæksprutter kontrasteres mod Liljas grotesk smukke koraller, tangvækster, hudlapper og kopulerende søstjerner. Sære vulvaformede objekter med små barnehoveder, der titter frem. Afrevne arme og hænder, sågar et embryo, sætter beskuerens fantasi i sving. Det er UHYGGELIGT, men sært æstetisk.

Forskellig inspiration

Gaugains figurgrupper viser typisk erotisk besættelse mellem kvinde og faun, men også voldtægt og bortførelse med afsæt i den græske mytologi.

Se bare på den blussende, rædselsslagne prinsesse Europa ridende på ryggen af liderbuksen Zeus, forvandlet til en tyr, på vej fra Italiens strand til Kreta.

Inspirationen for Klara Lilja kommer derimod fra vores egen tids visuelle kultur, fra computerspillenes fantasiverden, den japanske mangakultur og de sociale medier. Fælles for de to kunstnere er kampen med leret, formgivningen, ovnens temperatur og glasurens lunefuldhed.

Overskuelighed

Visningen med Jean René Gaugain og Klara Lilja fylder kun to rum, men hvilke rum.

Stor skønhed, skaberglæde, fantasi og mesterskab præger udstillingen, der skal ses og nydes. Hvis man er til mere Gaugain, så se lige bag glasdøren til venstre på vej ind til danske samling. Hvis du tør!

******