50 år med de mindste

Mogens Vemmer har været med til at udødeliggøre figurer som Bamse og Kylling, Kaj og Andrea og Ingrid og Lillebror. Nu udgiver han en erindringsbog om sine 50 år i DR.

Foto: Louise Houmøller

'50 år med verdens værste seere.' Sådan lyder undertitlen på Mogens Vemmers nye erindringsbog. Og verdens værste seere er børnene, for de er meget sværere at fastholde foran skærmen end de voksne.

Det lærte Mogens Vemmer allerede i fjernsynets spæde barndom. Dengang folk sad klistret til skærmen, uanset hvad der blev sendt, fordi tv var nyt og revolutionerende.

"Dengang skulle det bare flimre, så så folk med. Men børn var ikke imponerede så længe som de voksne, som i årevis faldt i svime af f.eks. teaterspil," fortæller Vemmer.

Allerede dengang var børnene nemlig kræsne tv-seere. For hvor de voksne gerne gav et program en ekstra chance, hvis det ikke lige fængede fra starten, så gad børnene ikke nøjes. De skulle – og skal også i dag – underholdes fra start til slut.

Men Vemmer ville andet end blot underholde. Børnene skulle også lære noget af at se tv.

"Jeg havde en ide om, at der skulle ske et eller andet. Børnene skulle have noget med derfra," forklarer Mogens Vemmer fra en soldækket terrasse bag huset i Hellerup.

Derfor satte Vemmer sig for at skabe en tv-stil, som gjorde børn klogere, uden de egentlig opdagede det.

Han var først på banen med at lægge action ind i tv-reportager og var med til at bane vejen for figurer som Ingrid og Lillebror, Sonja fra Saxogade, Nana og naturligvis dukkerne Kaj og Andrea, som har begejstret flere generationer af børn.

"Kaj og Andrea var meget populære i første omgang fra 1972 til 1996, hvis ikke de snakkede for meget. Der skulle simpelthen være action," fortæller han.

Uddannet skolelærer

Mogens Vemmers karriere i DR startede, da han som 19-årig seminariestuderende i 1954 fik job som radiospeaker. Allerede dengang havde han mange ideer til, hvordan man underholdt børn, så gennem en længere periode sendte han forslag efter forslag til nye tv-programmer, og til sidst fik han lov at producere et indslag om spejdere. Ikke synderligt godt tv, husker han, men det blev starten på en lang karriere med verdens værste seere.

Efter han blev uddannet og ansat som skolelærer, brugte han børnene fra sin skole som skuespillere i sine tv-programmer.

Han husker blandt andet et indslag, han lavede hos Slagter Broe i Gentofte.

"Jeg lavede en kort handlingsfilm med en lille pige i hovedrollen, som gik og hyggesnakkede med slagteren," fortæller han.

Men noget af det mest interessante, han har lavet, var at rejse Danmark rundt, fortæller han. Her besøgte han børn i små fiskerbyer i Vestjylland, børn på bondegårde og børn fra stenbroen og fortalte om deres hverdag.

"Børn kendte jo ikke noget til hinanden dengang," forklarer tv-manden.

Efter fire år med et ben i begge lejre måtte Mogens Vemmer vinke farvel til Hyltebjerg Skole i Vanløse for at dedikere sig tv-arbejdet på fuld tid.

Fra chef til forfatter

I 1968 oprettede DR en speciel Børne- og Ungdomsafdeling med Vemmer som chef. Et job, han bestred helt frem til årtusindskiftet. Og gennem disse år har han haft en finger med i mere end 40 julekalendere på DR.

De sidste halvandet år har han brugt på at skrive erindringsbogen 'Fjernsyn for dig – 50 år med verdens værste seere,' som udkom i mandags.

"Jeg blev spurgt, om jeg ville skrive mine erindringer, men jeg husker ikke så godt. Så jeg fik fat i min gamle veninde Karen Fougner. Hun husker som en elefant og springer som en gazelle," forklarer den nyslåede forfatter.

For at få så meget med som muligt inviterede Vemmer mange af dem, der er med i bogen, på frokost. Det blev til 20 frokoster i havestuen i Hellerup, inden bogen kom på gaden.

Og fremtiden for den 71-årige Vemmer? Den byder på foredrag om 'Livet i DR' og en masse udlandsrejser med hustruen Katrine til blandt andet Brasilien.

'Fjernsyn for dig – 50 år med verdens værste seere' af Mogens Vemmer er udkommet på Gyldendals Forlag i samarbejde med DR Multimedie. 304 rigt ill. sider. 299 kroner.