200 år efter banebrydende opdagelse: Få serveret dit hoved på et fad på Experimentarium

H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen runder 200 år, og det markeres på Experimentarium i Hellerup med en udstilling med aktiviteter

I H.C. Ørsted-udstillingen på Experimentarium kan man blandt andet opleve den gnistrende plasmakugle, styre racerbiler og få serveret sit hoved på et fad. Pressefoto
I H.C. Ørsted-udstillingen på Experimentarium kan man blandt andet opleve den gnistrende plasmakugle, styre racerbiler og få serveret sit hoved på et fad. Pressefoto

I dag den 21. juli er det 200 år siden, at H.C. Ørsted offentliggjorde sin banebrydende opdagelse af elektromagnetismen. Og det markerer Experimentarium i Hellerup frem til 22. august med udstillingen 'H.C. Ørsted på farten' i forhallen.

Her kan hele familien eksperimentere med den store, gnistrende plasmakugle, styre hurtige racerbiler gennem racerbanens hårnålesving, læse H.C. Ørsteds 'sms'er' til H.C. Andersen og få serveret sit eget hoved på et fad.

"H.C. Ørsted gjorde store opdagelser, fordi han var nysgerrig på verden omkring sig – han eksperimenterede, og han så nye sammenhænge. Det er netop den tilgang til verden og livet, som Experimentarium udspringer af, og som vi gerne vil give videre," fortæller direktør Kim Gladstone Herlev i en pressemeddelelse fra Experimentarium.

H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, da han så, at en kompasnål bevæger sig, når man fører en strømførende ledning over den. Hele vores moderne, elektrificerede verden fra strøm i stikkontakten til mobiltelefonen bygger videre på den opdagelse.

'H.C. Ørsted på farten' er en del af den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820.

Formålet er at styrke den naturvidenskabelige dannelse i Danmark, og udstillingen kan efterfølgende også opleves i udvalgte storcentre landet over.

Onlinebooking nødvendig

Der er fastsat et loft på gæstetallet på Experimentarium, og besøget skal derfor bookes online på forhånd.

Se mere på www.experimentarium.dk. jesl