Som at være hjemme igen

Fodbold: 20-årige Jonas Jensen-Abbew er tilbage i FC Nordsjælland og ser ud til at kunne få en rolle i forårets vigtige kampe.

“AJ” er hjemme igen

Jonas Jensen-Abbew er tilbage i FC Nordsjælland og har planer om at blive.

Foto: Rudi Dalsgaard

Når FC Nordsjælland fredag løber på banen til opstartens tredje træningskampt, bliver det med stor sandsynlighed med 20-årige Jonas Jensen-Abbew – kaldet ”AJ” – i midterforsvaret ved siden af Kian Hansen.

Årsagen er til dels sygdom og skade hos Adamo Nagalo og Erik Marxen, men det er også et resultat af, at ”AJ” i efteråret fik en halvsæson i forsvaret hos HB Køge i 1. division.

Et ophold, der har givet værdifuld spilletid og erfaring, som han nu skal prøve at bygge videre på – ”hjemme” i Farum.

– Det er lidt ligesom at komme hjem. Det lyder måske lidt mærkeligt. Men man har jo bare været vant til at være her hver dag. Så det var lidt af en omvæltning at være i HB Køge, selv om det også hurtigt blev et hjem, siger Jonas Jensen-Abbew.

– Med fodbold føler man sig jo hjemme næsten alle steder. Så det har bare været superrart at komme tilbage igen.

Vigtig med spilletid

Han rundede 13 kampe for HB Køge, men står også noteret for 12 kampe for FC Nordsjælland – tre fra start i sidste sæson. Men for at kunne konkurrere med Kian Hansen, Erik Marxen og Adamo Nagalo, skulle han have noget mere fast spilletid – og ”livserfaring”. Så han blev revet ud af den trygge hverdag i Farum og sendt til HB Køge.

– Det der med at komme ind i et helt nyt omklædningsrum… Man skal ligesom finde sin plads igen på en eller anden måde. Man kommer ind i et helt nyt miljø, og skal ligesom først finde sig selv. Man skal lære de andre, trænerne, spillestilen – det hele – at kende. Så det er med til at give en masse hår på brystet, siger Jonas Jensen-Abbew og fortsætter:

– Jeg har også prøvet at spille en anden form for fodbold. Der er nogle hold i den første division, der er lidt mere direkte, og spillerne er gode til en anden del af spillet, end man er i FC Nordsjælland. Det har været fedt at prøve noget forskelligt, og min værktøjskasse er blevet endnu bedre.

Det vigtigste har dog været at komme ind i en rytme med fat spilletid.

– Det skal man ikke undervurdere. Det giver en hel masse selvtillid. Det kan godt være, at de første par kampe ikke lige er helt perfekte, men når man først kommer ind i rytmen, så føler man bare, at det giver mening på en eller anden måde. Man har tilliden fra trænerne til, at man har lov til at lave fejl, for de ved også godt, at man lige skal lære tingene at kende, siger forsvareren.

Efter en halvsæson i HB Køge håber Jonas Jensen-Abbew at kunne blive og slå igennem i FC Nordsjælland. Foto: Rudi Dalsgaard

– Det har givet mig meget at spille hver weekend. En selvtillid til at tage nogle chancer i spillet og vide, at der vil altid være nogen bagved til at reparere den, hvis man laver en fejl.

Godt med forventninger

HB Køge har ikke lige frem haft vind i sejlene, og resultatmæssigt har det været tungt, men det har Jonas Jensen-Abbew bare taget med. Også fordi der var mere fokus på hans præstationer.

– Der var mange forventninger til mig, når jeg kom til fra FC Nordsjælland, og der kunne jeg også godt mærke, at jeg skulle tage et lidt større ansvar og prøve at være med til at løfte holdet. Men jeg føler også, at jeg er vokset med opgaven og blevet mere klar til at tage ansvar her på holdet.

Derfor håber han også, at han kan blive i Farum i stedet for at blive lejet ud igen.

– Som det er lige nu, er planen, at jeg bliver her, fortsætter med at udvikle mig og prøver at komme tættere på holdet. Så må vi se hen mod sommerferien og sætte os ned og evaluere. Men min drøm er helt sikkert at blive her og slå igennem, siger ”AJ”.

Han har kontrakt til sommeren 2024 og har på den måde ro på bagsmækken. Til gengæld har han også lidt ekstra motivation. For som både hans navn og hudkulør afslører, så har han en ghanesisk far og dansk mor. Og netop den ghanesiske forbindelse i FC Nordsjælland er noget, der kan bruges af Jonas Jensen-Abbews far.

Jonas Jensen-Abbew ser ud til at starte inde i fredagens træningskamp mod Malmø FF. Foto: Rudi Dalsgaard

– Min far synes, at koblingen mellem FC Nordsjælland og Right to Dream er fed. Han har også selv været nede på akademiet, da han besøgte sin familie. Han går meget op i fodbold, og han er fra den samme landsby som Michael Essien (tidligere ghanesisk landsholdsstjerne og nu assistenttræner i FC Nordsjælland, red.).

– Så der er mange ting, der passer sammen, kan man sige, slutter Jonas Jensen-Abbew, der startede sin fodboldkarriere i B1973, Herlev og tog til AB, inden han som 2. års U17-spiller kom til FC Nordsjælland.