Kendt hus var del af filmsucces

Foto: Charlotte Søllner Hernø
I serien om Furesøs herligheder skriver vi om Poeten og Lillemors hus, der er opført i år 1800 og ejes af Værløse Menighedsråd.  Kirkens organist Knud Murmann Jensen boede i mange år i huset. Foto: Charlotte Søllner Hernø
I serien om Furesøs herligheder skriver vi om Poeten og Lillemors hus, der er opført i år 1800 og ejes af Værløse Menighedsråd. Kirkens organist Knud Murmann Jensen boede i mange år i huset. Foto: Charlotte Søllner Hernø

I landsbyen Kirke Værløse er der blandt de mange gamle huse specielt ét, der påkalder sig opmærksomhed. Huset bliver kaldt »Poeten og Lillemors Hus«, og det er der en god grund til. Det blev anvendt i forbindelse med tre danske og enormt populære spillefilm.

»Poeten og Lillemor« er en dansk tegneserie af Jørgen Mogensen.

Serien dannede grundlag for Erik Ballings tre film »Poeten og Lillemor« fra 1959, »Poeten og Lillemor og Lotte« fra 1960 samt »Poeten og Lillemor i forårshumør« fra 1961.

Alle tre havde de Helle Virkner og Henning Moritzen i de to bærende titelroller. De øvrige roller blev besat med store stjerner som Ove Sprogøe, Dirch Passer, Karl Stegger og Judy Gringer.

Alle udendørs optagelser omkring »Poeten og Lillemors Hus« blev lavet on location i Kirke Værløse.

Det samme skete omkring Kirke Værløse Kro og byens forretninger. Der ses dog også pragtfulde indendørs optagelser fra bageren, slagteren og kroen.

Det eneste hus, der med tiden ikke har undergået store forandringer, er »Poeten og Lillemors Hus«, hvorfor huset i dag står fuldstændigt, som det ses i filmene.

Sentimental sang

I en af filme ne hører slagteren, spillet af Karl Stegger, der ikke har ret meget til overs for en poet, en drivende sentimental sang i radioen, hvilket får slagteren til med rørelse at levere en steg til en forbløffet poet, der havde skrevet sangen som en parodi uden tanke på indspilning.

Sangen, der hedder »Mor«, blev i de efterfølgende år en landeplage.

Trods vedholdende rygter gik der rigtigt mange år, før komponist og tekstforfatter ville stå ved, at de stod bag. Det viste sig, at der var tale om henholdsvis Bent Fabricius-Bjerre og Klaus Rifbjerg.

Man kan finde filmklippet med sangen på nettet. Og man bliver virkeligt berørt – og lidt forbløffet. Men et hit, det er det.

Poeten og Lillemors Hus, som består af et beboelseshus og en mindre forhenværende staldbygning, er beliggende på Annexgårdsvej 7 og er et af landsbyens ældste huse fra lige efter udskiftningen.

Det fremstår i sine hovedtræk originalt og velbevaret og er et væsentligt element i landsbymiljøet.

Når man står lige foran det, føler man sig henvist til gammel tid, for det er ingen nye huse til at forstyrre den sjældne idyl med den tusind år gamle kirke i baggrunden.