Hjertevarmt ægtepar fik Integrationsprisen

Foto: Mikkel Kjølby

Et rækkehus i Værløse Vest har siden flygtningekrisen i 2015 dannet rammen om noget af den mest værdifulde integrationsarbejde her i kommunen.

Ægteparret Jeanette og Frank Dam Nielsen stod dengang med et par ledige værelser, fordi deres tre børn var flyttet hjemmefra. Istedet bød de den syriske flygtning Fares indenfor som en del af familien. Han blev boende, indtil han fik sin egen familie til landet. Så kom Amanuel ind i rækkehuset. For begge flygtninge har vejen ind i det danske samfund været at spise aftensmad med Frank og Jeanette, at øve det danske sprog og være med til aktiviteter som fodbold, petanque eller at lufte hunden.

– Begge gange har Frank og Jeanette hjulpet til med at lære det danske sprog og det danske system at kende. De har altid givet sig tid til at bistå med gode råd eller tale om de ting Fares og Amanuel har bekymret sig om. Det har været en uvurderlig støtte for både Fares og Amanuel, da de i perioden som nyankomne flygtninge var sårbare og følte sig helt alene uden deres familie i et fremmed land, sagde Lene Munch-Petersen, formand for Integrationsrådet i sin tale ved prisoverrækkelsen.

Ikke så underligt at der fortsat er tætte bånd mellem værtsfamilie og nydanskerne.

– Det fælleskabsbånd, der blev knyttet mens Fares og Amanuel boede hos Frank og Jeanette, er der stadig den dag i dag. Hver gang der er fødselsdage, jul og andre begivenheder i familien Dam Nielsen, så inviterer de altid Amanuel og Fares og hans kone og børn.

Integration er fællesskab – og indlemmelse i fællesskaber, fortæller Lene Munch-Petersen.

Årets Integrationspris er meget rammende en værk udført af to kunstnere, Carsten Funch og Mogens Frandsen i fællesskab, en lille skøn fugl.