Furesø har succes med at skabe interesse for sosu-fag

Via et aspirantforløb introducerer Furesø ledige borgere til sundheds- og ældreområdet med succes

ARBEJDE Siden 2021 har Jobcenter Furesø og Center for Sundhed og Seniorliv samarbejdet om et aspirantforløb, der skal skabe interesse for uddannelse og karriere inden for sosu-fagene blandt ledige borgere. Forløbet varer 18 uger og består af fagspecifikke kurser og praktik på kommunens plejecentre og i hjemmeplejen.

Baggrunden er et stigende behov for kvalificeret arbejdskraft indenfor sundhedsområdet, fortæller Lars Carstensen (K), formand for ældre- og sundhedsområdet i Furesø Kommune.

”Ligesom i andre kommuner oplever vi i Furesø, at det kan være svært at finde medarbejdere til de ledige stillinger i hjemmeplejen og på plejehjem. Derfor er det nødvendigt med indsatser som aspirantforløbet, så det fortsat er trygt at blive gammel i Furesø,” siger udvalgsformanden.

16 deltagere

I 2022 har der været gennemført tre aspirantforløb med i alt 16 deltagere. Halvdelen er fortsat indenfor området i dag. To er ved at uddanne sig til sosu-hjælpere, to arbejder ufaglært som sosu-hjælpere, mens de læser dansk med henblik på at fortsætte på sosu-uddannelsen. De sidste tre arbejder i køkken- og rengøringsfunktioner på henholdsvis plejehjem og i børnehave. En borger, der måtte droppe forløbet undervejs, har siden fået ufaglært job på et plejehjem.

En af dem, som har deltaget, er Malgorzata Leszczynska. Hun har under forløbet blandt andet været i praktik på Lillevang Plejehjem

”Jeg var i forvejen interesseret i at starte på sosu-uddannelsen. Aspirantforløbet gav mig mulighed for at prøve faget af og mærke, om det var det rigtige for mig. Nu læser jeg dansk på FVU, mens jeg arbejder og får mere erfaring. Senere vil jeg uddannes som sosu-assistent”, fortæller Malgorzata Leszczynska.

Jk

Malgorzata Leszczynska har deltaget på aspirantforløbet, og hun arbejder i dag som ufaglært sosu-hjælper. Pressefoto