DEBAT: Vildt flot – men ikke vildt nok

DEBAT: Vildt flot - men ikke vildt nok
Kommunens græsørkener giver ikke meget plads til biodiversitet, skriver Anders Medum Groth i et debatindlæg. Pressefoto
Kommunens græsørkener giver ikke meget plads til biodiversitet, skriver Anders Medum Groth i et debatindlæg. Pressefoto

Af Anders Medum Groth byrådskandidat (R), Pipersvej 17, Farum

I sidste uge fik Furesø 5.-pladsen som Danmarks mest naturvenlige kommune.

En flot position for en kommune der både har vidtstrakte naturområder, landbrugsarealer og byzoner.

Og går man positionen igennem med en lup, ser man også, at især vores natur scorer højt. Her har vores skove, søer, enge og moser en rigtig høj naturkvalitet. I hvert fald ud fra de målte parametre.

Rangeringen tager ikke direkte højde for for eksempel støjen fra motorvejen i de naturskønne områder. Ligeledes forholder den sig heller ikke til den økologiske vandkvalitet i Farum Sø og Furesøen, der bestemt også kan forbedres.

Men lad os se bort fra det for en stund og i stedet fokusere på de oplagte forbedringsmuligheder i kommunen.

Den grønne del af vores byer udgør cirka 17 procent af det samlede areal, men scorer dårligt i opgørelsen. Her har biodiversiteten ikke gode kår.

Vi har simpelthen for mange golde monokulturelle biologiske ørkener.

Lad mig komme med et eksempel. Langs vores kommunale veje har vi et godt potentiale. Her er der grønne områder, men de får ikke lov til at være på naturens præmisser.

For eksempel har vi ved Frederiksborgvej på strækningen fra Skovbrynet St. og nordpå store forekomster af den fine lille gule blomst kællinge­tand. Det er en plante, som utroligt mange af vores insekter og sommerfugle elsker, og bruger som både fødekilde og vært til deres afkom. Så på mange måder er den en nøgleart lige præcis her.

Men hvert år slås planten brutalt ned af græsslåmaskiner, når den er på toppen af sin blomstring. Det er tosset. Planten bliver ikke mere end 40 cm høj, så der er intet trafiksikkerhedsmæssigt be­læg for at slå den. Men vi 'plejer' jo at 'slå græs'. Og sådan vil det være i mange af vores grønne vejkanter.

Det kan vi gøre bedre og klogere. Og faktisk også spare penge på det.

Vi har flere andre store grønne græsørkener i kommunen.

Skulpturparken er et godt eksempel. Græsslåmaskinerne kører mange kilometer herinde i græsørkenen om sommeren. Det giver ikke meget plads til biodiversitet. Husskaden trives fint her, men den er også en steppefugl.

Vi har gode potentialer i vores byer, i de fælles grønne arealer, på markerne og vores overdrev. Vi skal have forvildet vores kommune mere.

Det vil gøre den mere interessant for os som borgere, hvis biodiversiteten blev forbedret.