DEBAT: Et gok i nødden

Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard

John Høybye, Dr. Mundtsvej 7, Farum

Det fik jeg, da jeg på min morgenløbetur kom frem til det nye byggeri ved Frodes Plads og pludselig stod foran bygherrens store skilt med teksten BANKTORVET!! Nedenunder var der et – i øvrigt udmærket – animations-foto af det nye center med butik, boliger og café. En byfornyelse, som rigtig mange – ikke mindst vi, der bor i "gammel-Farum", glæder os til.

Men BANKTORVET ! Prøv at sige ordet "BANK" – gerne højt og med tryk på K'et. Det er ikke et smukt ord, – det associerer til hvidvask, gebyrer, negative renter, profit, benhård personalepolitik, og om det, man fik dengang man var en lille fræk dreng, der ved en fejltagelse var kommet til at genere én af de store.

Der er mere skønhed og klang i ordet "Frode": frodighed, sagnfiguren Frode Fredegod, Ole Lund Kierkegaards herlige bøger om "Frode og de andre rødder" – og selvfølgelig i denne sammenhæng med en fin reference til Frode Jensen, den legendariske, muntre, venlige og dygtige købmand, der i mange år bestyrede butikken, og som pladsen i folkemunde blev opkaldt efter.

Der er mere hverdagsglæde og musikalitet i "minder, poesi og fantasi" end i "bank-gebyrer og negative renter".

Derfor skal det nye center ikke hedde Banktorvet, men Frodes Plads!