80-årig mand tiltalt for drab

Foto: Jimmy Rømer
En 80-årig mand fra Farum skal have dom for at have slået sin 78-årige kone ihjel med en håndvægt.
En 80-årig mand fra Farum skal have dom for at have slået sin 78-årige kone ihjel med en håndvægt.

Det hører til sjældenhederne, at en 80-årig skal tage plads foran dommeren som tiltalt i en straffesag – og især som anklaget for drab.

Men det kommer til at ske 2. september ved Retten i Lyngby, hvor en 80-årig mand skal have dom for at have slået sin 78-årige kone ihjel i januar i år i Farum. Det skriver bt.dk.

»Jeg elskede min kone meget højt,« forklarede pensionisten kort efter sin anholdelse politiet. På det tidspunkt var hans kone fundet dræbt i bryggerset i parrets hjem – slået flere gange i baghovedet med en et kilo-håndvægt og efterfølgende forsøgt kvalt med en pude.

Politiet kom på sporet af drabet, da den 80-årige kort efter var involveret i et færdselsuheld på Nymøllevej i Allerød, hvor han kom til skade. Derfor kom han på Hillerød Hospital, hvor han fortalte personalet, at hans hustru lå død på parrets bopæl.

Hospitalet kontaktede straks politiet, der sendte en patrulje til stedet. Ved ankomsten fandt ambulancefolkene den 78-årige kvinde liggende i en blodpøl i bryggerset, hvor også håndvægten og puden lå. De forsøgte straks at give kvinden livreddende førstehjælp, men uden virkning. Hun blev kort efter erklæret for død af akutlægen.

– Det er bestemt usædvanligt, at en tiltalt i en drabssag er 80 år. Jeg tror aldrig, at jeg har oplevet det før som anklager, siger senioranklager Bente Schnack fra Nordsjællands Politi til bt.dk.

Ifølge anklageren vil den tiltaltes dog alder dog ikke i sig selv få nogen betydning for sagens behandling, men det vil hans psykiske tilstand givetvis.

– Min klient var ifølge en udtalelse fra Retslægerådet sindssyg på gerningstidspunktet og skal have en behandlingsdom, hvis han bliver dømt skyldig, siger hans forsvarer – advokat Steen Moesgaard.

– Formelt nægter han sig skyldig, fordi han ikke kan huske det, men han er jo samtidig heller ikke i tvivl om, at det er ham, der har gjort det. Det er en trist sag, tilføjer forsvareren.

Da den 80-årige mand i januar blev fremstillet i grundlovsforhør, kunne han ikke huske detaljer om drabet på sin kone gennem 40 år.

– Jeg havde totalt blackout. Jeg var ikke helt til stede, forklarede han.

Den 80-årige mand har ifølge bt.dk flere gange lidt af depressioner og været indlagt på psykiatriske afdelinger. Han har blandt andet fået elektrochokbehandlinger. Umiddelbart før drabet spurgte hans kone til mandens tilstand og om han måske skulle indlægges igen. Selv huskede manden ikke meget af samtalen, men efterfølgende var han gået amok.