Nu vil snart alle være viking

Foto: Niels Idskov

Nede i et hjørne af markedspladsen står Morten fra Fuglebjerg og smeder sværd og knive. Til daglig er han gravmester, men i sin fritid er han våbensmed, og det går en stor del af sommeren med. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

– Det begyndte vel for en 10 års tid siden, da min kone sendte nogle af sine islandske heste op til vikingemarkedet på Trelleborg. Der begyndte vi at få interesse for det her. Jeg har altid smedet knive, men nu fik vi også smag for at tage rundt på markeder og sælge vores varer, siger Morten Gravko.

Han og konen, Pernille Lindkvist, har allerede været til to vikinge- eller middelaldermarkeder i år, og der er flere i vente. Med udsigt til saltsild, mjød og gråbrunklædte mennesker i søgen efter at mærke en bid af en glemt fortid.

– Markedet her i Frederikssund bliver bedre år for år. Det er fjerde gang vi er med, fortæller Morten, mens Pernille viser sit speciale, nemlig nålebinding, som er forløberen til strikning, der endnu ikke var opfundet på vikingernes tid.

Man skal smede, når jernet er varmt. Det er et udsagn, som arrangørerne bag vikingemarkedet kan skrive under på.

– Vi er stærkt vejr-afhængige. Et år kostede dårligt vejr os en halv mio. kr. i indtægt, og der kom en slem byge lørdag ved 13-tiden og en igen, lidt mindre, søndag formiddag, men ellers er vi godt tilfredse. Vejret har været klart bedre end sidste år, og det smitter af på fremmødet, fortæller Camilla Dupont, der står for PR i forbindelse med både vikingespillet og markedet.

Hun gætter på, at der lørdag og søndag er gået op imod 3000 tilskuere ind til det gratis arrangement – altså til selve markedet – og det bekræfter tendensen.

– Fire af teltene står ude på parkeringspladsen, for der er simpelt hen ikke plads inde i området. Det er ikke optimalt, men det er betingelserne. Vi har mærket en stigende interesse de seneste fem-seks år, og det skyldes nok den overordnede øgede interesse for det historiske, vurderer Camilla Dupont.

– Så er der nok også en lyst til at komme væk fra kontoret, I-pads og det digitale osv, altså en søgen henimod det mere jordbundne, oprindelige, til at gå i bare tæer, blive lidt beskidt eller langskægget og mærke jorden. Det hænger jo meget godt sammen med at stadig flere vil høre om de nordiske guder og vikingerne, og hvor vi kommer fra. Antallet af vikinge- og middelaldermarkeder er jo også stigende – uden altså det går ud over os her i Frederikssund, konstaterer Camilla Dupont.