DEBAT: Offentligt monopol

Jørgen Bech, Byrådsmedlem, Venstre

Dådyrvej 113

4050 Skibby

I Venstre er vi optaget af at skabe størst mulig kvalitet og flere valgmuligheder, også i velfærdstilbuddene.

Kvalitet skabes nemlig ikke, når det offentlige har monopol. Der skal naturligvis være offentlige tilbud, fordi en kommune løser opgaver for fællesskabet. Det betyder dog ikke at alt pr. automatik også skal drives af kommunen.

Der er jo så mange af vores livsvigtige virksomheder, som heldigvis ikke drives af det offentlige: Fx dagligvarebutikker, fødevareindustri, flyselskaber, byggeri, speciallæger og praktiserende læger. Her lægger vi alle både liv og helbred i den kvalitet, som disse private virksomheder skaber.

Hvorfor synes Socialdemokratiet med Tina Tving i spidsen, så at det er så forfærdeligt med et friplejehjem, som drives privat? Endda med helt samme tilsyn og lovkrav som de offentlige plejehjem.

Plejehjemspladsen koster helt det samme, samtidig med at der skabes valgmuligheder for indbyggerne, og konkurrence på kvalitet.

Når en kommune som offentlig myndighed driver en institution helt uden konkurrence, er der ikke noget sammenligningsgrundlag på kvalitet. Det bliver et offentligt monopol uden valgmuligheder.

Socialdemokratiet argumenterer, at “de rige” skal ikke have fortrin”, men glemmer at “de rige” altid har flere valgmuligheder. Det er derimod alle os andre, som fratages valgmuligheder, hvis der kun er et kommunalt tilbud.

For os i Venstre er det derfor helt oplagt at kampen for mere kvalitet både på ældreområdet bør fortsætte. Mere frihed, flere valgmuligheder.

Hvorfor skal man ikke kunne vælge mellem forskellige typer af plejehjem?

Hvorfor skal de ældre tvinges til at spise den samme mad fra den samme leverandør?

Det er blot nogle af de vigtige spørgsmål, hvor dit kryds får afgørende betydning for frihed og valgmuligheder.