DEBAT: Forkert med nyt rensningsanlæg i byen

DEBAT: Uhørt måde at blive informeret om katastrofalt kommunalt underskud

Jørgen Bech. Pressefoto

Jørgen Bech. Pressefoto

Af Jørgen Bech, Venstre, Frederikssund Byråd

Frederikssund: På onsdag beslutter byrådet, om der skal ligge et nyt og kæmpestort rensningsanlæg bynært i Frederikssund by, klods op ad Sillebro Ådal og Idrætsbyen. Rensningsanlægget skal rense alt kloakvand fra i alt fem kommuner, inden det ledes til Roskilde Fjord.

Det vil efter min mening være en kæmpe fejl. Selvom kommunen nu kalder det et ”vandressourceanlæg”, så er det stadig et rensningsanlæg, som skal rense enorme mængder af spildevand. Slutproduktet vil blandt andet være store mængder af stinkende slam, som køres væk på lastbiler, og der vil hele døgnet være støj, lys og lugtgener. Selv om det bliver et moderne anlæg, så vil der uundgåeligt være emissioner af lys, lugt og støj.

Den placering, som Fjordlandslisten og Socialdemokratiet foretrækker, ligger endda i et område, hvor der er stor risiko for oversvømmelse. Så alle alarmklokker burde ringe. Der er absolut ingen tekniske fordele ved den foreslåede placering, udover at den reducerer udgiften for Vestforbrændingen i forbindelse med deres kommende anlæg ved genbrugspladsen.

I Venstre har vi peget på en alternativ beliggenhed, på den anden side af den kommende motorvej og længere væk fra både Frederikssund by og således, at lugtgener heller ikke rammer Sundbylille. Her vil der også være de nødvendige fremtidige udvidelsesmuligheder samt muligheder for skovrejsning omkring anlægget.

Hvis det nye store rensningsanlæg absolut skal ligge i Frederikssund Kommune, så er det en kæmpe fejl at placere det så tæt på en stor by, også selv om man kalder det et ”vandressourceanlæg” og måske pynter det lidt med vandrestier og legepladser.