DEBAT: Er besparelser nu et mål?

Debat: Så lykkedes det på Ådalens Skole

Jørgen Bech, byrådsmedlem, Venstre

Tina Tving Stauning skriver i avisen om sin første store besparelse i år: ”Vi skal nok komme i mål, Jørgen”, og hun mener at ”Jørgen Bech er på krigsstien igen”.

Nu er det jo ikke en leg, som borgmesterens sprogbrug antyder, når driftsbudgettet mangler 37 mio. kr.

Det handler ikke om at komme i mål, Tina Tving Stauning. Det handler om fra starten at lægge et realistisk budget.

Især i krisetid er der brug for et realistisk budget med realistisk risikovurdering. Det er borgerne bedst tjent med.

Når der allerede en måned inde i året forventes et merforbrug på 10-15 mio. kr. alene på specialundervisningsområdet, så er det ikke at komme i mål.

Nu skulle man så tro at vi med en budgetproces, som borgmesteren selv har rost til skyerne, også fik forelagt et budget, der var – som hun selv beskriver det – ”strategisk levedygtigt”.

Det var det så kun indtil januar.

Især skole, klub og SFO området skal stå for skud. Allerede fra januar skulle der findes 10-15 mio. kr. Udvalget afviste det. Sparekravet blev forelagt igen i februar. Nu skulle der ”kun” spares 8 mio. kr. Den sendte et lille flertal i udvalget tilbage med anbefaling om at genåbne budgettet, for at tilføre 6 mio. kr. fra borgmesterens reservepulje.

Så hørte vi intet, indtil borgmesterens pressemeddelelse blev udsendt til aviserne. Heraf fremgår at der nu ”kun” skal spares 4 mio. kr. på skoleområdet.

Samlet set tror jeg at kommunens medarbejdere på skoleområdet hellere havde set et realistisk budget fra starten. Det havde de kunne forholde sig til, i stedet for hovsa-løsninger.

Jeg kan blot opfordre til at budgetlægningen næste år bliver realistisk, med robuste risikovurderinger. Det er et mål, som jeg vil anbefale borgmesteren.