Frederikssund: Det er tirsdag, klokken er 17.50, og vi mødes foran Minis Bar & Bistro på Østergade i Frederikssund.
Vi har løbetøj på, temperaturen er lav, og humøret er højt.
Mads Weber er løbeguide. Til daglig er han salgschef hos Hyundai i Frederikssund, og om tirsdagen fører han an på et lille hold af løbeglade kvinder og mænd, der løber gennem centrum af byen. Løbeklubben kalder sig Miniløberne, og navnet passer godt.
Løbeklubben skiller sig ud fra andre løbeklubber.
Løberne begrænser sig til at løbe en lille rolig tur på omkring tre kilometer, og løbeklubben har sit udspring i Minis Bar & Bistro, hvor løberne spiser sammen efter turen.
Som journalist er jeg taget med på turen, og denne tirsdag er vi syv løbere. Vores løbeguide Mads, fem kvinder og journalisten.
Mads Weber løber forrest, og der bliver ikke løbet ret langt, før der bliver snakket i gruppen af løbere bagved, som var vi på besøg i en italiensk vælgerforening. Det er hyggeligt og meget venskabeligt.
Anne-Mette Bruun er skolelærer på Falkenborgskolen.
– Jeg er så glad for min løbeklub og det, den bidrager til i mit liv, siger hun og fortæller, at hun har løbet tidligere, men fik en løbeskade og derfor ikke løb i nogle år.
– Så hørte jeg om løbeklubben her, hvor vi kun løber små ture og ofte gør holdt undervejs, og hvor det sociale er mindst lige så vigtigt som motionen. Her er jeg kommet i gang igen og har fået nye venner, siger Anne-Mette Bruun, der har løbet med Miniløberne fra løbeklubbens start i marts 2022.
På taget af p-huset
Vi runder Havnegade og Bruhnsvej og kommer til Shoppingcentret Sillebroen, hvor vores løbeguide har lagt en overraskelse ind. Vi skal op ad trappen, i løb naturligvis – op på toppen af p-huset, hvor vi under åben himmel tager turen rundt med udsigt til Frederikssund i alle retninger.
Via A. C. Hansensvej når vi efterfølgende bagsiden af stationen og kommer til Jernbanegade.

Her bliver de runde, smukt oplyste betonbænke foran Sillerbroen brugt til at styrke benmusklerne.
Undervejs får vi lov at puste ud flere gange.
Meget roligt
– Det er det, der adskiller Miniløberne fra andre løbeklubber. Ideen er ikke at presse sig selv på en ubehagelig måde med ønsket om at gøre store fremskridt, siger Mirjam Friis, der er bedemand med bedemandsforretningen Friis Begravelse.
– Jeg har løbet med Mineløberne siden marts, hvor jeg åbnede bedemandsforretningen på Havnegade, siger hun.
Mirjam Friis løber med Miniløberne på grund af det sociale.
– Som ny i byen er det rart at få et netværk, siger hun.

Hun og Anne-Mette Bruun er glade for at have lært hinanden at kende igennem Miniløberne.
Trussebind eller ej
Vi lunter igennem gågaden, hvor der bliver vinket til bekendte i en forretning.
Undervejs bliver der talt om vinterbeklædning og om, hvorvidt er bedst at løbe med eller uden trussebind, og sådan bliver der talt meget venskabeligt.
Ved Østergade får vi lov at vælge, om vi vil med en svingtur rundt om Lundevej – eller løbe direkte tilbage til startstedet.
Alle vælger at tage svingturen med, og da vi sluttelig kommer til Minis Bar & Bistro, har vi rundet tirsdagens tre kilometer.
Nye er velkomne
Indenfor står indehaver Morten Garmini klar med en tallerken chili con carne, der nydes, mens snakken fortsætter rundt om bordet. Vi kan snildt beholde løbetøjet på, for svedige er vi stort set ikke blevet.
– Man melder sig på holdet fra gang til gang, og man betaler et beløb for maden per gang, oplyser Mads Weber, der trives som frivillig løbeguide.
– Normalt har vi flere mænd med, oplyser Anne-Mette Bruun.
– Nogle gange har vi været 10-15 løbere. Det er ekstra hyggeligt, siger hun og supplerer:
– Vil man løbe med er det bare at melde sig til hos Minis.
Efter maden bliver flere hængene over en kop kaffe, andre drager hjem. Glade for løbeturen, for maden og for samværet er alle.




