To vandværker melder om stigende priser

To vandværker melder om stigende priser

For flere borgere bliver det dyrere at bruge vand. Foto: Jens Wollesen (Sorø Vandværk)

Stigende elpriser afføder en kedelig dominoeffekt, hvor det nu også får priserne på vand til at stige. Byrådet skal til næste møde mandag 27. marts behandle to sager, der omhandler prisstigninger på vand fra to kommunale vandværker.

Det er Gunderød Vandvækr og Langstrup Vandværk, der har set sig nødsaget til at sætte priserne op for hver kubikmeter vand, de leverer. Derudover melder de også om stigninger i nogle årlige gebyrer.

Kubikmeterprisen på vand fra Gunderød Vandværk vil, hvis byrådet godkender det, stige fra 8,00 kroner per kubikmeter, som det kostede i 2022, til 10,00 kroner per kubikmeter i 2023. Det er priser eksklusiv moms.

Får man vand fra Langstrup Vandværk har man i 2022 betalt 13 kroner per kubikmeter inklusiv moms. I 2023 stiger det til 16 kroner per kubikmeter.

Der er dog ikke tale om, at priserne stiger, så vandværkerne kan vælte sig i penge. Det økonomiske princip for vandværkerne er, at økonomien skal kunne hvile i sig selv. Det vurderes altså, at økonomien kun kan hvile i sig selv med en prisstigning i kubikmeterprisen.

Pristigningen fra Langstrup Vandværk skyldes også, at vandværket forventer, at de kører på sidste år. Det skal afvikles og fusionerer med Fredensborg Forsyning pr. 31/12-2023. Det skal en generalforsamlingen til foråret stemme om.