Søskende satser på hestewellness: – Det giver fornyet energi

1. februar åbner LM Horse Retreat i Karlebo, der byder på wellnessophold – for heste: – Der er kommet en øget opmærksomhed på dyrevelfærd i ridesporten, siger ejerne

Søskende satser på hestewellness: - Det giver fornyet energi

Marina Boss Hagedorn og Linea Boss Hagedorn er spændte på livet som virksomhedsejere. De håber, de har ramt rigtigt med placeringen i Karlebo, og i og med, at Fredensborg Kommune tidligere har slået sig op på at være “Sjællands mest attraktive hestekommune”, så er det ikke umiddelbart et helt skidt valg af placering.

Linea Boss Hagedorn og Marina Boss Hagedorn er søskende, og nu driver de også en ret unik virksomhed sammen.

De står nemlig bag LM Horse Retreat i Karlebo, der tilbyder wellnessophold til heldige heste eller ponyer for den sags skyld. LM Horse Retreat har plads til fem overnattende gæster ad gangen, og stalden og stedet er indrettet, så der er mulighed for at opgradere til den helt store all inclusive-oplevelse.

Gæsterne – eller i hvert fald gæsternes ejere – bestemmer selv, hvor langt et ophold, de vil booke, og Linea Boss Hagedorn og Marina Boss Hagedorn forklarer, at alle heste – uanset stand – er velkomne til at checke ind hos dem.

– Det kan både være, hvis hesten er skadet, er i topform eller et sted midtimellem. Der er et rigtig stort arbejde at holde hest, og som hesteejer kan det være svært overhovedet at få et afbræk, hvis ikke man lige kender nogen, der kan hjælpe med at ride og passe hesten, mens man selv er væk, og så er det rart at vide, at hesten er i gode hænder, og at den bliver holdt i gang, fortæller de to søskende, der har redet hele deres liv – mest på springbanen, men også dressur og jagtridning, ligesom de begge har mange års erfaring med at undervise.

Komfortabel i vand

LM Horse Retreat ligger på Bregnegård få hundrede meter fra Karlebo Mølle. I de Morten Korch-lignende omgivelser har de 14 hektar land, som hestene kan boltre sig på, og søstrene Boss Hagedorn har blandt andet bygget en helt ny ridebane og nye folde.

Indendørs er det heller ikke fordi, at der mangler noget. Der er både et solarie til hesten, og et vibrerende gulv, der løsner op i musklerne. Hestene kan også træne på en ganske særlig maskine, der bedst kan beskrives som et løbebånd med vand.

Vandbåndet er en tung investering, og derfor er det de færreste, der har sådan et stående i stalden derhjemme – også set i lyset af, at ridning i forvejen er en dyr hobby – men der er flere fordele ved træningsformen. For ligesom det i øvrigt er for os mennesker, er det både effektivt og skånsomt for heste at træne i vand.

– Nogle af landets bedste konkurrenceryttere har taget træningsformen til sig, og det har medført en stigende efterspørgsel fra andre, der gerne vil tilbyde give deres hest den bedste træning. Når hesten er på vandbåndet, kan vi se i detaljer, hvordan den bevæger sig, om den har nogle skævheder, hvordan den lander på hovene, og det giver bare et komplet overblik. Vi laver så en journal på hver hest, som ejerne kan bruge til at optimere træningen efterfølgende, fortæller Linea og Marina Boss Hagedorn.

Vandstanden bliver tilpasset til den enkelte hests niveau og fysik, og der kan løbende skrues op, så træningen bliver hårdere og hårdere.

– Nogle heste er jo ved at stejle bare de ser en vandpyt, så vi går selvfølgelig roligt frem, så det bliver en god oplevelse, for ellers ved vi også godt, at så får vi dem aldrig op på båndet igen. Omvendt er det sjovt at se, hvor hurtigt, de vænner sig til det, og allerede anden gang, er de meget mere trygge ved det, siger de to nyudsprungne virksomhedsejere.

Hesten er typisk på vandbåndet i 45 minutter af gangen, og de gennemsigtige vægge giver mulighed for at følge nøje med i, hvordan hesten klarer sig. Familien Hagedorn overtog Bregnegård i Karlebo i 2021, og nu er Marina og Linea Boss Hagedorn endelig klar til at åbne deres fine sted. Foto: Kim Rasmussen

Vil ikke udvide helt vildt

Hestesporten har i de senere år fået hug for i nogle tilfælde at se stort på dyrevelfærd, og særligt brugen af pisk har været heftigt diskuteret. Ifølge Marina Boss Hagedorn og Linea Boss Hagedorn bevæger sporten sig i en retning, hvor der er meget større fokus på hestens velbefindende, og det er en udvikling, som de er glade for at bidrage til.

– Det er forfærdeligt at se en hest med angst, og der er virkelig kommet et større fokus på velfærdsdelen. Det er altså ikke nok, at rytteren har det godt, får spist ordentligt og træner rigtigt – det samme gælder naturligvis for hesten. Jo stærkere hesten er, jo mere kan den selv, og så bliver det heller ikke nødvendigt at bruge pisk i samme grad. Vi har aftalt, at LM Horse Retreat ikke skal være et sted, hvor vi arbejder mod at udvide, så vi får plads til 50 heste eller noget i den dur. Det er slet ikke meningen. Det skal bare være os to, og så skal vi ikke have flere heste, end at vi har ordentlig tid til dem, siger de to tætte søstre.

Linea Boss Hagedorn har en kandidatgrad i digital kommunikation, mens Marina Boss Hagedorn er uddannet sygeplejerske. De har brugt utallige timer sammen i stalden og til forskellige ridestævner- og arrangementer i løbet af deres opvækst, og deres tætte relation tror de kun kommer til at gavne virksomheden.

– Selvom bølgerne kan gå højt imellem os – som det jo kan med søskende – bliver vi altid gode igen. I forhold til virksomheden supplerer vi hinanden rigtig godt med vores forskellige kompetencer, og hvis der alligevel skulle komme nogen uenigheder, er vi enige om at få dem løst, for det duer jo ikke, at vi tager dårligt humør med til familiemiddagene, griner de.

Et ophold på LM Horse Retreat bliver individuelt tilpasset, men et eksempel på et wellnessophold kan være fem overnatninger med fire gange vandbåndstræning og to gange på vibrationsgulv foruden fuld forplejning og egen fold. Foto: Kim Rasmussen