Orkidéer fra det mørke nord er kæmpe hit i Kina

Foto: Camilla Tiefensee Schrøder

Gartneren Hans Christiansen fra Fredensborg er endnu en gang hjemvendt fra Kina med medaljer for sine orkidéer. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

En guldmedalje, tre sølvmedaljer, tre bronzemedaljer og en ærespris var, hvad Hans Christiansen i år kunne tage med hjem fra Sanya International Orchid Show, som i år for niende gang blev afholdt på Hainan-øen i det sydlige Kina. Hans Christiansen, som i år var med for sjette gang, imponerer gang på gang kineserne med sine orkideer fra Orchidegartneriet i Fredensborg, som han formår at opdyrke med stor perfektion trods udfordringer med det kolde klima.

– I de nordiske lande har vi et halvt år om vinteren, for blomsterne sover. Derfor skal vi gøre det dobbelt så godt om sommeren. I Kina er de fascineret af, at det lille, mørke land fra Norden kan komme og vinde medaljer, siger en stolt Hans Christiansen, som var inviteret til det kinesiske orkidéshow som eneste repræsentant fra Europa. Han blev i år også bedt om at holde en tale om de typer af orkidéer, man finder i dansk natur.

Det handler ikke kun om at opdyrke den perfekte blomst ifølge den garvede gartner:

– Kunsten er også at transportere dem, fortæller Hans Christiansen, som selv har sørget for indpakning og transport af sine skrøbelige orkidéer, der skulle rejse fra Kastrup til Sanya med mellemlandinger i både Frankfurt og Hong Kong. Den mindste ridse kan koste en medalje, og det er Hans Christiansen særligt bevidst om – ikke mindst, når han er den deltager, som kommer længst væk fra.

– Jeg pakker dem selv ind aftenen inden og transporterer dem i to kufferter, hvor de ligger i syntetisk vat og er sat fast, så de ikke kan bevæge sig, fortæller han.