Øjeblikke fra Patti Smiths barndom

Foto: Thomas Arnbo

Humlebæk: Sangerinden og forfatteren Patti Smith genskabte dele af sin Peter Pan-barndom, da hun blev interviewet i går på Louisiana, og hun læste også op af sine erindringer, "Woolgathering", som netop er genudgivet på dansk.

Og Patti Smith var et tilløbsstykke, med det velkendte parkeringskaos omkring Louisiana, og med kø ved indgangen i den halve time forud for mødet med Patti Smith klokken 13.30. På scenen kom en veloplagt Patti Smith, som glædede sig over, at Christian Lund – som ansvarlig for litteraturfestivalen – havde været så stædig og pågående for at sikre, at hun blev en del af årets litteraturfestival.

Peter Pan og Bambi

Publikum fik historien om lillesøsteren Kimberly, der blev født, da Patti Smith var 10 år, i samme periode som hun fik en hund. Men lillesøsteren havde allergi, så hunden måtte væk.

Ak ja, den hund, som havde fulgt Patti Smith rundt i barndommens Peter Pan univers, hvor skovene, markerne og bakkerne fik navne, som Patti Smith og hunden gav dem. Det blev også historien om hunden, der stod stille midt på vejen, da en brandbil kom ud af intetheden – den dag, hvor hunden skulle i pleje i en anden familie.

"No one said anything. No one asked what happened. The fireman felt terrible for killing her, but I knew it wasnt his fault. I knelt down and looked at my dog. She was still warm. There was not a mark on her, not even a drop of blood. It was if she was sleeping, but she was dead", læste Patti Smith op i parken, inden hun kom til afslutningen af det udvalgte afsnit, hvor hun blev begravet og "we said our prayers".

Hvorefter Patti Smith hurtigt lukkede bogen samme, tog brillerne af og kørte en hånd gennem sit mørke hår.

Louisiana Literature fortsætter lørdag og søndag, der blandt andet byder på et gensyn med Patti Smith lørdag klokken 11.15, i samtale med Henning Mankell. Søndag kan man i koncertsalen klokken 14 møde Henning Mortensen i samtale med Pia Juul, derefter Linn Ullmann og Christian Jungersen og senere, på Meese Scenen, Christina Hesselholdt i samtale med Christina Hagen. Programmet kan ses mere detaljeret på www.louisiana.dk