Konservativ frygt for storcenter er ubegrundet

Fredensborg kan vælge at tage kampen op, eller vi kan forsøge os med protektionisme og benspænd - og det fører aldrig noget godt med sig, skriver Liberal Alliances lokale politikere - her folketingskandidat Niels Westy.
Fredensborg kan vælge at tage kampen op, eller vi kan forsøge os med protektionisme og benspænd – og det fører aldrig noget godt med sig, skriver Liberal Alliances lokale politikere – her folketingskandidat Niels Westy.

Niels Westy, Folketingskandidat for Liberal Alliance, Helle Abild Hansen (LA), Byrådsmedlem i Fredensborg Kommune, Jonathan Nielsen (LA), Byrådsmedlem i Hillerød Kommune og folketingskandidat

Debat

Den 5. januar kunne man i Frederiksborg Amts Avis læse de konservatives forsvar for et veto mod Hillerød Storcenter. På byrådsmødet den 22. december var der ellers ikke mange argumenter for vetoet, men nu forstår vi, at partiet mener, at centret udgør en »trussel«.

Liberal Alliance stemte imod vetoet og deler ikke de konservatives frygt. Hvis man bekymrer sig om konkurrence, skulle bekymringen snarere rettes mod den stigende internethandel end mod almindelig detailhandel og konkurrence, der kommer forbrugerne til gode.

Vi må erkende, at der er en verden omkring os, der konstant er i udvikling. Forbrugerne undersøger markedet og priserne grundigt inden de køber ind. Fredensborg kan vælge at tage kampen op, eller vi kan forsøge os med protektionisme og benspænd – og det fører aldrig noget godt med sig.

Det bedste boost til erhvervslivet, og de små selvstændige, ville være lavere skatter og afgifter – og det ville som en sidegevinst give forbrugerne billigere varer. Det kæmper Liberal Alliance for.

Hvis de konservative havde taget udgangspunkt i sagens fakta, ville de have forstået, at de butikker, der kommer til at ligge i centeret, vil være store udvalgsvarebutikker (varer der bruges over tid). Der er først og fremmest tale om butikstyper, som vi kender fra bl.a. Gentofte, hvor Elgiganten og Toys 'R' Us ligger. Derudover etableres der Torvehaller med special/luksusdagligvarer (varer som forsvinder under brug). Salgsarealet er på maks. 30 m2 pr. butik.

Der er med andre ord tale om butikstyper, som slet ikke findes i Fredensborg Kommune, og lokalplanen hindrer desuden, at der kommer supermarkeder i centret, mens en tinglyst deklaration betyder, at der på de kvadratmeter, der er udlagt til mindre og mellemstore butikker, hverken kan forhandles skotøj, herre- og dametøj, briller eller lignende udvalgsvarer, der vil være i direkte konkurrence med typiske gågadebutikker.

Uafhængige beregninger viser at centret i et worst case scenario, hvor Fredensborg intet gør for at forbedre vilkårene for handelslivet i kommunen, højst vil bringe to butikker i farezonen.

I stedet for at nedlægge veto mod andres gode initiativer, burde de konservative derfor medvirke til at forbedre rammerne for handelslivet i Fredensborg. Det vil være til gavn for både butikker og forbrugere, i modsætning til et destruktivt veto.