Er forventningenom lokale arbejdspladser realistisk?

Arne Lund, Langebjergvej 260A, Humlebæk

DEBAT "Det handler om lokale arbejdspladser," siger borgmester Thomas Lykke Pedersen til avisen i forbindelse med et evt. kommende "bymidtecenter" ved Cirkelhuset.

Ja, det gør det. Lokale arbejdspladser er der ikke for mange af i den kommune, hvis byråd har en målsætning om, at Fredensborg skal være en grøn bosætningskommune – hvilket jo er opskriften på en soveby.

Alt for længe har byrådet passivt accepteret det store underskud af lokale arbejdspladser, og at de fleste af kommunens borgere er nødt til at pendle til andre kommuner for at arbejde.

Stor udpendling smitter af på det lokale handelsliv. I kommuner, hvor der er mange arbejdspladser, trives detailhandlen. Og er der få arbejdspladser, så går det skidt med de lokale butikker.

Det er glædeligt, hvis borgmesteren nu erkender, at målsætningen har været forfejlet, og at den er miljøbelastende, da de fleste pendler i egen bil, hvilket forurener i såvel Fredensborg som i andre kommuner. Det rimer ikke med ambitionen om at ville være en klimakommune.

At arbejdspladserne i evt. kommende "bymidtecenter" besættes med folk, der bor i kommunen, er langtfra givet. De ansatte kan sagtens komme fra andre kommuner, bl.a. takket være kørselsfradraget.

Der kan endda ske det, at et evt. kommende "bymidtecenter," fører til butikslukninger andre steder i kommunen (og i Hørsholm), og at de afskedigede – i bedste fald – får arbejde i et evt. kommende "bymidtecenter."

Andre er måske nødt til at søge arbejde udenfor kommunen. Det er nettobeskæftigelsen, der er interessant.

Borgmesterens forhåbninger kan derfor være lige så urealistisk som de andre forventninger, han og byrådet har til et evt. kommende "bymidtecenter."