Digitale smil gør kunderne trygge

Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard Allan Noerregaard

– Jeg ansætter ikke tandlæger med it-forskrækkelse, siger tandlæge og klinikejer Jeanette Garner, der på 12. år driver Tandlægehuset i Humlebæk. Med et personale på 12 personer, heraf tre tandlæger, drives klinikken med en bred vifte at opgaver – fra de mest banale ting til de mest avancerede behandlinger – og med en målsætning om at skabe et behandlingshus, der rummer alle de nyeste og bedste tandbehandlinger og teknikker under samme tag.

Det indebærer investering i digital teknik og udstyr – og at medarbejderne er parate til at tage på kurser og er parate til intensiv sidemandsoplæring.

– Vi er rimelig digitaliserede, siger hun med en svag underdrivelse.

Også når det gælder kosmetisk tandpleje, er det en hjælp, at klinikken er digital.

– Vi kan lave en digital fremstilling af, hvordan dit smil kommer til at se ud, inden vi udfører kosmetisk tandpleje. Man undgår hovsa-løsninger, klienterne får præcis det, de gerne vil have, og det gør dem trygge og mere aktive i behandlingen, fortæller hun.

Jeanette Garner har altid været vild med it-gadgets, og som tandlæge gennem 30 år synes hun, det er spændende, når hun kan lære og indføre nye tiltag.

Som deltager i Region Hovedstadens Vækstbarometer er hun en af de virksomhedsledere, der peger på behovet for højt kvalificeret arbejdskraft. Og som tandlæge ser hun mange fordele ved ny digital teknik.

Når hun optager billeder og video af en klients tandsæt, kan hun digitalt modellere patientens tænder frem, vende og dreje billederne på skærmen, beregne bidstyrker og finde ud af, hvor der skal slibes, eller sættes lidt på. Når det gælder tandregulering, kan hun udarbejde en plan for, hvordan man gradvist og målfast kan rette et tandsæt ved hjælp af usynlige plastskinner, som klikkes på tænderne og skiftes hver 14 dage, indtil tænderne er på plads. Og er der brug for en ny porcelænskrone, kan kunden komme ind, sætte sig i stolen, og to timer efter er den nye krone klar.

– Vi får stadig lavet større arbejder ude i byen, men når forholdene er til det, kan vi lave et nyt smil på en fridag, hvor man før i tiden har skulle vente i 14 dag, fortæller hun.