100-året for Hage: Hjalp tusindvis af mennesker

Lørdag var der kranselæggelse på Nivå Kirkegaard på 100-års dagen for Johannes Hages død. Den affødte fond og Nivaagaard Malerisamling dedikerer 2023 til ham.

100-året for Hage: Hjalp tusindvis af mennesker

Bag på Hages gravsten står et uddrag af et digt skrevet af Henrik Hertz i 1834.

Foto: Christoffer Munch Paulsen

Den 14. januar er 100-året for Johannes Hages død og samtidig er 2023 100-året for Fonden Den Hageske Stiftelse.

Lørdag var der derfor kranselæggelse på Nivå Kirkegaard, hvor Johannes Hage ligger begravet.

Johannes Hage ejede og drev Nivaagaard gods og teglværk og var desuden en aktiv lokalpolitiker i området, sad i Folketinget i 25 år indtil 1901, var kunstsamler og en stor velgører.

Nivaagaard Malerisamling vier i hele 2023 en udstillingssal til Johannes Hage og afholder en række særarrangementer, der samtidig fejrer 100-året for Fonden Den Hageske Stiftelse, heriblandt et foredrag ved formand for Nivaagaard Teglværks Ringovn, Jørgen Berthelsen.

Ved gravstedet lige ved siden af Nivå Kirke var en masse mennesker samlet for at hylde Johannes Hage og hans bidrag til mange mennesker. Her blev sunget “Dejlig er jorden”. Foto: Christoffer Munch Paulsen

Hjalp tusindvis af mennesker

Johannes Hage finansierede bygningen af Nivå Kirke, byens første skole og landets måske første plejehjem, der dengang lød navnet Nivaagaards Hospital.

– Når vi gerne vil mindes Johannes Hage på denne dag, så skyldes det, at han har gjort meget for egnen her omkring Nivå, siger formand for Fonden Den Hageske Stiftelse, Erik Bjerager, i sin tale til de mange fremmødte.

– Han har gjort noget betydeligt for kunsten i Danmark, og igennem årene har tusindvis af psykisk syge mennesker fået hjælp af den formue, som Johannes Hage efterlod sig, og som administreres af Fonden Den Hageske Stiftelse.

Fonden ejer og driver i dag Nivaagaards bygninger, jorder og skov samt parken ved museet. Overskuddet fra fondens arbejde går til legater til psykisk syge – det var Johannes Hages ønske.

Erik Bjerager, formand for Fonden Den Hageske Stiftelse, holdt tale for de mange fremmødte. Foto: Christoffer Munch Paulsen

Tårer, ingen taler om

Bag på Johannes Hages gravsten står et uddrag af et digt skrevet af Henrik Hertz i 1834:

»Der er tårer ingen kan beskrive

Tårer ingen gerne taler om

Gråd der må en hemmelighed blive

Mellem os og Gud fra hvem den kom«

Hvilken smerte Johannes Hage levede med ved vi ikke. Måske var det hans deltagelse i krigen i 1864, hvor han selv blev såret, og hvor hans bror Christoffer blev dræbt.

Måske led han selv af depression eller anden psykisk sygdom, siden han testamenterede sin formue til også at hjælpe netop psykisk syge.

– Af Johannes Hage kan vi lære, hvor vigtigt det er at tage ansvar og bruge sit liv på at engagere sig til gavn for andre. Og af ham kan vi blive mindet om, hvor vigtigt det er, at vi som mennesker handler uegennyttigt, tænker på andre, hjælper andre og bruger vores liv eller en del af det til at tjene andre til glæde for fællesskabet, siger Erik Bjerager i talens afslutning.

Der blev lagt kranse fra menighedsrådet, Nivaagaards Malerisamling og Fonden Den Hageske Stiftelse. Foto: Christoffer Munch Paulsen

Særudstilling, bogudgivelse og havevandring

På Nivaagaards Malerisamling vil besøgende i hele 2023 kunne fordybe sig i historien omkring Johannes Hage. Derudover vil der løbende være arrangementer, der formidler stifterens historiske gerninger.

I anledning af 100-året for Johannes Hages død udgives der i løbet af året en bog om Johannes Hage af journalist og forfatter Heidi Laura, der også vil besøge museet til en samtale om udgivelsen.

I maj måned inviterer Fredensborg Bibliotekerne i samarbejde med Nivaagaards Malerisamling på to litterære vandringer i Johannes Hages Nivå.

Første vandring handler om Ringovnen og Nivaagaards Malerisamling, mens den anden vandring handler om skolen og kirken, som Johannes Hage fik opført til sine ansatte på Nivaagaards Teglværk.